Klara studentlivet ekonomiskt

Du har säkerligen fått höra att studenter har väldigt dålig ekonomi och kanske har du nu fått uppleva det på egen hand. Att studera i Sverige är väldigt kul och det finns många olika kurser och utbildningar att välja mellan. Dock kan det kännas jobbigt att plånboken ekar tomt så ofta som den faktiskt gör, men det finns knep som du ändå kan ta till för att det ska kännas lite lättare och för att dina pengar ska räcka ett tag till.

Många studenter använder sig av CSN för att ha råd att kunna studera. CSN erbjuder studielån, men även studiebidrag som du kan få för att använda till t.ex. kurslitteratur eller busskort fram och tillbaka från skolan. Även Studentkortet kan hjälpa många på traven, eftersom kortet erbjuder mängder med rabatter och kampanjer för just studerande. Det är däremot inte säkert att pengarna räcker till ändå och därför har vi skapat en enkel lista på hur du kan spara mer.

Få en tjockare plånbok som student

Skaffa ett extrajobb – Studerar du heltid kan det vara svårt att jobba deltid eller heltid, men ett extrajobb kan vara ett sätt att få in mer pengar. Du kan vända dig direkt till ett företag som du är intresserad av, men även titta på företag som hjälper med bemanning i Stockholm eller den ort du befinner dig på.

Se över abonnemang och tjänster – Hur många olika abonnemang använder du dig egentligen av idag och kan du se till att avsluta några? Kanske har du fler streamingtjänster på tv:n eller ljudbokstjänster på mobiltelefonen. Hur är det med appar som du betalar för men aldrig använder?

Nyttja Studentkortet – Studentkortet är utmärkt att använda sig av i nästan alla situationer när du ska handla produkter eller tjänster. Du kan få rabatt på kläder så väl som inredning, försäkringar och elbolag. Se till att sänka dina elkostnader så sparar du in en hel del.

Handla begagnad kurslitteratur – De böcker som du kommer att behöva till din utbildning är dyra i inköp och sanningen är att du kommer behöva många. Ett smart sätt att spara in på pengarna här är att välja begagnade böcker istället. Det finns många forum eller annonssajter som du kan använda dig av för att hitta just de böcker som du behöver. Även bibliotek har viss kurslitteratur som du kan låna kostnadsfritt.

Sluta äta ute – Ja, vi vet hur skönt, mysigt och bekvämt det är att sätta sig på en restaurang när det vankas lunch, men att äta ute är inte speciellt billigt även om det bara är lunch som gäller. Var duktig och se till att ta med dig matlådor hemifrån istället. Tycker du det är jobbigt att förbereda så ta en dag i veckan då du gör matlådor för alla studiedagar och frys in!