Är skolresor alltid positivt?

En sak som man kan glädjas inför eller fasa för, är klassresan. Elever kan antingen tycka att det är roligt att vara ute och campa, sova över, flyga och upptäcka nya saker. Andra elever tycker inte alls att det är lika roligt. Det kan till exempel handla om att man inte känner sig riktigt trygg med alla i klassen. I vissa fall är det också så att man helt enkelt inte gillar att sova på andra platser. Det finns också en del andra saker att reflektera över när det gäller skolresor.

Pengafrågan kan vara ett bekymmer

Ibland kan det vara lite svårt att få ihop pengar till skolresan. Genom saljdirekt.se kan klassen sälja flera olika saker för att få in lite extra pengar. Det finns bland annat parmesanost, kryddor, saffran och grillsåser att välja mellan. Klassen kan också sälja kläder, toalettpapper, kakor eller hembakat. Gemensamt för alla de här sakerna är att det krävs en del arbete från elevernas sida. Det innebär också ett stort ansvar när eleverna ska gå runt med pengar, varor och annat. Att låta barnen gå och knacka på hos främmande kan också vara lite nervöst för föräldrarna. För barn som vet att föräldrarna inte har så mycket pengar, eller där barnet från början får veta att det inte kan följa med på skolresan av ekonomiska skäl, kan barnet bli väldigt oroligt.

Sova borta

En annan sak som kan göra att man inte vill följa med på en skolresa är att man får sova borta. Vissa barn vill eller kan inte sova borta, speciellt inte tillsammans med personer som de egentligen inte känner. Många barn har inte heller sovit utan sina föräldrar när det är dags för skolresa. Rör det sig däremot om en skolresa som bara är över dagen slipper man de problemen.

Inte alltid populärt att dela rum

Ibland är det inte att sova borta som gör att elever drar sig för att följa med på skolresa. Ibland är det helt enkelt så att man inte vill sova tillsammans med andra. Att umgås ett par timmar på dagen är inte alls samma sak som att sova i samma stuga eller i samma rum. För att spara pengar är det ofta inte möjligt att låta eleverna få egna rum.

Positiva saker med en klassresa eller skolresa

Så länge eleverna kommer bra överens och trivs i varandras sällskap kan en klassresa gör att banden mellan barnen stärks. Dessutom får de chansen att uppleva många saker tillsammans. En annan fördel är att eleverna kan få chansen att se nya saker utan att behöva betala särskilt mycket för resan. För de elever som ser fram emot skolresan kan tankarna på den också vara något som sporrar till att satsa lite extra i skolan.

Klara studentlivet ekonomiskt

Du har säkerligen fått höra att studenter har väldigt dålig ekonomi och kanske har du nu fått uppleva det på egen hand. Att studera i Sverige är väldigt kul och det finns många olika kurser och utbildningar att välja mellan. Dock kan det kännas jobbigt att plånboken ekar tomt så ofta som den faktiskt gör, men det finns knep som du ändå kan ta till för att det ska kännas lite lättare och för att dina pengar ska räcka ett tag till.

Många studenter använder sig av CSN för att ha råd att kunna studera. CSN erbjuder studielån, men även studiebidrag som du kan få för att använda till t.ex. kurslitteratur eller busskort fram och tillbaka från skolan. Även Studentkortet kan hjälpa många på traven, eftersom kortet erbjuder mängder med rabatter och kampanjer för just studerande. Det är däremot inte säkert att pengarna räcker till ändå och därför har vi skapat en enkel lista på hur du kan spara mer.

Få en tjockare plånbok som student

Skaffa ett extrajobb – Studerar du heltid kan det vara svårt att jobba deltid eller heltid, men ett extrajobb kan vara ett sätt att få in mer pengar. Du kan vända dig direkt till ett företag som du är intresserad av, men även titta på företag som hjälper med bemanning i Stockholm eller den ort du befinner dig på.

Se över abonnemang och tjänster – Hur många olika abonnemang använder du dig egentligen av idag och kan du se till att avsluta några? Kanske har du fler streamingtjänster på tv:n eller ljudbokstjänster på mobiltelefonen. Hur är det med appar som du betalar för men aldrig använder?

Nyttja Studentkortet – Studentkortet är utmärkt att använda sig av i nästan alla situationer när du ska handla produkter eller tjänster. Du kan få rabatt på kläder så väl som inredning, försäkringar och elbolag. Se till att sänka dina elkostnader så sparar du in en hel del.

Handla begagnad kurslitteratur – De böcker som du kommer att behöva till din utbildning är dyra i inköp och sanningen är att du kommer behöva många. Ett smart sätt att spara in på pengarna här är att välja begagnade böcker istället. Det finns många forum eller annonssajter som du kan använda dig av för att hitta just de böcker som du behöver. Även bibliotek har viss kurslitteratur som du kan låna kostnadsfritt.

Sluta äta ute – Ja, vi vet hur skönt, mysigt och bekvämt det är att sätta sig på en restaurang när det vankas lunch, men att äta ute är inte speciellt billigt även om det bara är lunch som gäller. Var duktig och se till att ta med dig matlådor hemifrån istället. Tycker du det är jobbigt att förbereda så ta en dag i veckan då du gör matlådor för alla studiedagar och frys in!

Högstadiet

Årskurserna 7 till 9 benämns oftast som högstadiet. För de flesta innebär det ett byte av skola då många skolor har högstadiet vid andra byggnader eller på en helt annan skola. När jag började högstadiet så byttes min klass ut och vi blandades samman med elever från tre andra skolor och nya klasser skapades. Ännu en skillnad mellan mellanstadiet och högstadiet var att vi fick egna skåp och inte längre hade ett särskilt klassrum med korridor där vi kunde hänga av oss våra kläder på krokar. Högstadiet symboliserar för många att “bli stor” och det syns ofta i utformningen av skolgårdar samt skollokaler.

I ämnesundervisningen så tar teknik en tydligare plats och det blir ännu viktigare med vilket betyg eleven får. Ett bra slutbetyg från årskurs 9 blir en riktlinje till vilket gymnasieprogram eleven kan välja. Då högstadiet symboliserar att växa upp så finns det även förändringar i hur undervisning sker, med mer tid till eget lärande och mindre enskild undervisning med en lärare.

Det finns olika sätt att se på det, men många lärare är inte övertygade om att enskilt inlärande är det bästa sättet att ta till sig information utan anser att pedagogiska verktyg är viktigt även för äldre elever.