Storköksmat för skolor

På de flesta skolor i Sverige finns det ett storkök och en matsal där eleverna kan äta näringsrik och kostnadsfri lunch varje dag. Ett storkök har utrustning och kapacitet att tillaga mat för 100-tals elever varje dag. I ett storkök på skolor brukar det arbeta flera kockar som lagar mat som planerats i samarbete med dietister. Viss mat lagas från grunden medan andra typer av maträtter köps in som halvfabrikat och sedan slutförbereds och värms upp i storköket.

Vissa skolor serverar flera olika rätter varje dag och har också alternativ mat för personer som är laktosintoleranta eller som är allergiska mot vissa ingredienser i olika maträtter. Ofta serveras också bröd, mjölk, vatten och juice till måltiderna och ofta även sallad som barnen kan komplettera sina måltider med så att de blir ordentligt mätta.

För att storkök ska klara av att laga skolmat till 100-tals elever och lärare varje dag så använder de effektiva storköksmaskiner från Service Partner som gör det möjligt att tillaga stora mängder mat samtidigt. Att kunna erbjuda eleverna skolmat är viktigt så att elever får i sig näring, vitaminer, mineraler, fiber, protein, järn och kalcium så att de får energi att orka med en lång skoldag. Det är allmänt känt att barn som äter lunch har lättare att koncentrera sig på skolarbetet men orkar också med mer fysiska lekar ute på skolgården.