Lågstadiet är för många kopplat till minnen om skrapade knän, spänning vid att lära sig något nytt, att ha fått “den bästa läraren i hela världen” och att fråga sina föräldrar om lov för att följa med en kompis hem efter skolan. Lågstadiet sträcker sig mellan åldrarna 7-9 och är den tidsperiod när ett barn börjar lära sig om sådant som finns utanför hemmet samt sådant som fanns förr.
Något av det viktigaste som barnet lär sig under lågstadiet är att läsa, skriva och räkna. Det är därför väldigt viktigt att läraren både är en kompetent pedagog samt villig att lära ut. Jag hade tur med min lågstadielärare! Min lärare var en trevlig kvinna med många års erfarenhet inom just utlärning av just att lära barn att läsa, skriva och räkna. Det var som genom magi som hon trollband alla oss 30 elever i klassen med berättelserna om Ola, Leo och Elsa, sångerna om Majas alfabet och att addera med hjälp av legobitar i klassrummet och kottar ute i skogen. Organisationen För det vidare arbetar för att få fler lärare att känna samma stolthet över yrket genom att lyfta bra lärare. Utöver baskunskaper som att läsa, skriva och räkna så introduceras även eleven till de bredare ämnena som naturkunskap och samhällskunskap. På en lågstadienivå brukar dessa lektioner innebära att gå ut ur klassrummet och gemensamt prata om vad alla ser och sedan beskriva det med text och bild i klassrummet.
Lågstadiet kan såklart vara en svår period för många. Särskilt första året är det kanske de första gångerna som barnet varit utan stödet från föräldrarna under så många timmar. Förutom känslan av ensamhet så behöver även barnet kunna vara självständig nog med att gå på toa, knyta skorna, äta sina grönsaker och förstå och klura ut de sociala sammanhangen som sker mellan lektionerna ute på rasten.
Under lågstadiet får eleven inga betyg utan endast omdömen som finns till för att ge en indikation på hur bra det går för eleven med alla lära sig de olika kunskaperna. Minst en gång per termin träffas eleven, föräldrarna till eleven och läraren och pratar om hur det går i skolan. Dessa samtal tar upp både den kunskapsmässiga sidan samt det sociala samspelet. Vissa lärare utformar dessa utvärderingssamtal så att eleven själv får berätta om hur det går för hen i skolan istället för att läraren och föräldrarna ska diskutera om barnet över dess huvud.