Tack vare det svenska skolsystemet har barnet blivit elev, student och numera yrkesverksam. Efter en genomförd högskoleutbildning väljer många att gå ut i arbetslivet. Det finns dock ett till alternativ, att doktorera! Att doktorera betyder att studenten stannar kvar i den akademiska världen ett tag till och forskar samt undervisar för att bli en akademisk doktor på något sätt. Under doktorandtiden får doktoranden lön, så det är på många sätt som ett vanligt jobb.
Snittåldern för när studenter tar examen från högskolor och universitet ligger på 28 år, vilket i andra länder kan ses som rätt sent. Detta sker då många väljer att ta ett sabbatsår mellan gymnasiet och högre akademiska studier samt att det går att ta pauser under sin studietid. Många väljer även att byta utbildning då de känner att arbetsmarknaden som den nuvarande utbildningen leder till inte längre är någonting som lockar.
Det finns ingen övre gräns på hur gammal en student får vara. I grundskolan och gymnasiet regleras det till stor del, men för högre akademiska studier på högskola och universitet får vem som helst söka in. Studielån begränsas till personer som är yngre än 47 och studiebidrag från CSN är begränsat till personer som är yngre än 56, men om studenten har sparade pengar eller annan inkomst så finns det inget som står i vägen för en omskolning, en stor fortbildning eller en annan yrkeskarriär.
Tidigt ut i arbetslivet betyder en större möjlighet till att klättra i karriären så som en har önskat och att hinna spara ihop tillräckligt mycket pension innan en fyller 65. Dock så finns det så mycket mer till livet än att endast jobba, eller studera. Tack vare att det svenska skolsystemet är gratis i så pass stor utsträckning ger det möjligheter att ta pauser, bilda familj, göra nya studieval och bredda sin kompetens utan att riskera att bli hemlös.