Rädd för att misslyckas?

Sonen fixar sig lite lunch och frågar efter pappas kimchi.
Pappa svarar att den är kastad, för vi var lite osäkra på om den var ok eller ej.
Vilket slöseri! utbrast sonen, och jag kunde inte hålla mig från att yttra mig:
Nä, det var inte slöseri, det var ett perfekt lärandetillfälle. Pappa har nu lärt sig hur han inte ska göra. Precis som med din pannkakserfarenhet igår, för nu vet du att man inte ska ha för mycket smet i stekpannan och inte heller lämna spisen för då bränns det lätt vid.

Perfekta exempel på lärande, som kostar lite grann – både insats av tid och material – men ger desto mer. Nu vet pappan respektive sonen mer om att göra kimchi och att steka pannkakor.

Jag tänker mycket på det där. Hur jag, och många med mig, har så lätt för att dissa misslyckanden som helt meningslösa. Som slöseri. Istället för att se gåvan. Påminns om en rad ur Tomas Sjödins fina bok Det händer när du vilar, som jag strök under och sedan krafsade ner ”Medvetna val” i marginalen. Han skriver om smärta och lidande, att de inte har något egenvärde och inte ska sökas, men att smärtsamma stunder ofelbart kommer och att det i dem finns möjlighet till växande och mognad, som människa. Han fortsätter:

Jag är den förste att säga att priset för denna mognad kan tyckas orimligt högt, men smärtan är inget man väljer eller väljer bort. Man väljer bara hur man förhåller sig till den. 

Och jag tänker att det där, det är närmast allmängiltigt. Och har i högsta grad en stor relevans inom lärande. Att det är det som är gåvan. För vi har alla förmågan att välja hur vi förhåller oss till saker och ting. Sonen gjorde ett sådant val, när han utbrast Vilket slöseri! Det var nog inget medvetet val, men i och med att vi pratade vidare om det kanske han nästa gång han ställs inför ett misslyckande (eget eller någon annans) reagerar eller agerar annorlunda.

Vi står inför den stundande höstterminen 2016 och över en miljon elever av olika åldrar gör sig redo för att kliva in genom skolans dörr, i syfte att lära sig något, att utvecklas och växa. Som jag önskar att inställningen till just misslyckanden kunde genomgå en transformation, just utifrån devisen Man väljer hur man förhåller sig till dem.

BoldomaticPost_Man-valjer-bara-hur-man-forhaDet som händer när vi gör något är att vi får ett resultat. Resultatet kan antingen vara önskat och avsett – Vi lyckades! – eller oönskat och icke-avsett – Vi misslyckades!

Problemet är att lyckat/misslyckat är en åsikt medan resultatet är som en GPS-koordinat. Den är ren fakta, information, som anger en plats. Säger ingenting om platsen är vacker eller ful till exempel. Vackert respektive fult är inte fakta, utan representerar åsikter man kan ha om en plats. Men vi gör lätt kopplingen att vår åsikt i själva verket är fakta. Så vad tror du skulle hända, om man i skolans värld, både på individ- och gruppnivå, började se skillnaden mellan fakta och åsikt? Skulle vi bli mindre benägna att göra allt för att försöka undvika de icke-önskade resultaten? Vad skulle kunna ske, ur ett lärande perspektiv, om vi verkligen inser att både önskade och icke-önskade resultat kan vara enormt värdefulla och ge oss ledtrådar till nästa steg?

Jag är fast övertygad om att vi, som individer och i grupp, skulle lära oss så mycket mer, när vi förstår, på djupet, att misslyckande är en åsikt, och att vi kan välja hur vi förhåller oss till såväl avsedda som oavsedda resultat. När vi i en situation gör ett aktivt och medvetet val och väljer det som för stunden ger upphov till mest lärande och utveckling, så händer det saker, vill jag lova! Stoppas du ofta av rädslan för att misslyckas, så kanske du kan testa att göra ett annat val? Vad händer om du väljer ett förhållningssätt som gynnar lärande?

/Helena Roth

Aktuell som en av medförfattarna till boken Medvetna val – från offerkofta till möjlighetsmantel, som släpps den 21/9 på Hoi förlag, där jag bland annat bidrar med ett kapitel om skola och lärande.


Du hittar mig på Twitter och Facebook, samt på min svenska respektive engelska blogg.

Ta chansen att lyfta fram just ditt perspektiv på skola och lärande på skola365 du med! Anmälan och information hittar du här: https://skola365.com/info-om-hur-det-fungerar/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s