Hur levlar vi upp?

Vi lever i den stora accelerationen och trycket på att lösa våra moderna problem och utmaningar ökar. Vi har inte tid att vänta längre. Vi måste göra problemlösare av oss alla. För en kreativ hållbar framtid 🙂

KreativFramtid

Hur levrar vi upp våra unga?

Vad är det viktigaste vi kan vi kan lära våra barn och unga (och för den delen alla dom vuxna som också behöver levla upp sina liv med, för att skapa en hållbar framtid )

Jag har lyssnat på många som pratat om vilka färdigheter vi behöver bli bättre bättre på och lära ut till våra unga. Många av dom är inte huvudämnen i skolan och ingår inte i den kompetensträning som vi vuxna behöver gör minst varje vecka.

Det är sociala, kognitiva och fysiska ämnen som är bra var för sig om vi övar på och ger många synergieffekter om vi övar på dom allihop.

Det är både attityder och inställningar vi behöver ha till själva livet och dom färdigheter förknippat med dom.

Bry oss

Vi behöver bry oss om oss själva och om varandra och om själva samhället. Det är en myt att man blir framgångsrik och lycklig om man inte tar hand om och ansvar för sin egen och andras framtid på ett positivt sätt.

Våga

Vi behöver prata om och skapa en bra moralmatris i både våra unga och i samhället som helhet. Vad är rätt och fel?

Vi måsta uppmuntra varandra och heja på när någon vill göra rätt. Och vi måste prata med varandra på ett empatisk sätt när vi upplever att något blir fel. Våga göra rätt!

Code Of Conduct

En bättre Code of Conduct behöver vi sätta ihop om hur vi beter oss mot varandra. Särskilt nu när vi har ett helt digitalt liv där vi inte beter oss mot varandra som man gör när man kan se varandra i ögonen och se varandras emotionell uttryck på riktigt.

Nyfikenhet och kreativitet

Vi måste öva på att vara nyfikna och kreativa. Ställ dumma frågor. Och var ödmjuk när någon annan ställer dumma frågor. Använd humor och silliness. Det är ur dom tramsiga och fåniga idéerna som alla dom bra idéerna kommer.

Uppmuntra att prova att experimentera mer med olika intressen. Uppmuntra att göra fel och kombinera olika saker på ett konstigt sätt.

Det är då vi blir bra på att lösa intressanta problem med ett nyfiket förhållningssätt.

Rör på oss

Vi är ett rörligt och atletiskt däggdjur. Vårt västerländska stillasittande liv är inte bra för våra kroppar, vår sociala hälsa eller vår kreativitet.

Mer vardagsmotion. Kelly Starrett pratar om han har sina barn i den första stående skolan i Kalifornien.

Mer vardagsmotion och mer träning och med ett mindre elitistiskt tänk. Det prata dom om i SVT Vetenskapens värld om ikväll i deras sommar repris: Sommarträning.

Samarbete

Social motivation och att göra saker tillsammans är bra för både unga och äldre. Mycket av det som motiverar oss är för oss omedveten sociala influenser i hjärnan.
Forskning som Shawn Achor har sammanställt visar att när vi hjälper varandra att lära oss saker så går det mycket lättare och till och med lagras olika i hjärnan.

Förebilder och mentorer

Våra unga behöver fler och bättre positiva förebilder att se upp till och ta efter. Vi får hitta en lösning där förebilder och mentorer kommer upp rejält på agendan. Det är bra både för dom unga plus oss som ska vara förebilderna. Det motiverar oss att handla bättre och komma förbi många av våra egna kognitiva biaser.

Spela och lek mer

Slutligen så är spel och lek något av de bästa sättet att lära sig saker på ett positivt sätt. Då man lätt hamnar i ”flow”, när man leker och spelar.

Jag heter Michael Sillion och är en Framtidskapten som tänker på dessa utmaningar dagligen.

Ni hittar mig på mina andra bloggar: Framtidskapten.com och #PodOfTheDay
Och min podcast: Framtidspodden
På Twitter som @LordSillion

LordFuture.png

Jag hämtar mina tankar från väldigt många som bland annat:

Ken Robinson – Seth GodinKelly StarrettJason Silva

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s