Ny i skolan

I april bytte jag arbetsplats. Efter 13 år på en gymnasieskola bytte jag till en annan. Jösses vad nyttigt! Dessutom blev det en parallellprocess eftersom jag tidigare jobbat med SvA elever på nationella program och nu började jobba med nyanlända. Vi var liksom alla nya på något vis.

Vi upplevde – på olika sätt – hur det är att ställas inför ett sammanhang man inte begriper så mycket av och försöka lösa situationer som varit svåra för  oss att förutse. Vi upplevde – naturligtvis på olika plan – hur det var att få en ny identitet. Från att vara den som ”alla” kände till att vara ” den nya”. Och vi upplevde också känslan av saknad efter något hemtamt och tryggt, där man förstått vad man kan sålla bort och vad som är viktigt.

Vi upplevde att det inte var så lätt att hitta överallt på skolan och hur sådant som ”alla visste” inte alls var någon självklarhet. Det var en skön känsla när någon brydde sig om och såg till att man var med. Det kändes också bra när någon intresserade sig för ens tidigare erfarenheter och frågade efter ens åsikt i en diskussion.

Jag kunde fortfarande åka hem till mitt hus och klappa mina hundar. Beklaga mig lite för min man och umgås med mina vänner på helgerna. Det kunde inte mina elever. Det bodde i bästa fall med sina familjer, men ganska ofta på olika boenden runt om den lilla staden. Ibland långt utanför. Förhoppningsvis med några som de kunde prata med. Jag inser nu ännu mer hur mycket det kräver av en människa för att klara det!

Tror det här var min allra, allra viktigaste lärdom under vårterminen 2016!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s