En dålig skola?

Gång på gång får vi höra att just vår skola är en dålig skola, en skola som enligt en del ”tyckare” inte borde få finnas. Jag har under sexton år arbetat som lärare på Rosengårdsskolan i Malmö och varje gång ”tyckarna” uttalar sig om vår skola undrar jag var de menar?

Att vi aldrig kan nå 100% måluppfyllelse är förmodligen sant , men frågan är om någon skolan kan nå de resultaten? Vi gör så mycket på Rosengårdsskolan som är värt att lyfta men för dem som inte ser hur vi arbetar med eleverna utan bara tittar på siffror är detta svårt att se. Det är tack vare oss som faktiskt jobbar på skolan och möter eleverna varje dag som gör att våra elever trivs och får möjlighet att lyckas.

Skolverkets och SPSMs utredning som i våras undersökte vilka förutsättningar vi ger eleverna genom extra anpassningar, visar att det absolut inte finns något att anmärka på. Vår undervisning håller hög kvalité i alla klassrum och ger alla eleverna möjlighet att nå så långt de kan. Detta gäller både elever som är i behov av extra anpassningar och särskilt stöd  och elever som kommit längre i sin kunskapsutveckling.

Varje dag sliter jag och min kollegor för att göra det där lilla extra för att hjälpa någon elev. Att öka elevernas chanser att lyckas i sitt skolarbete är kärnan i vårt arbete och det finns ingen som arbetar på vår skola som inte gör sitt yttersta varje dag, året runt. Genom att hela tiden sätta den enskilda eleven i ett sammanhang erbjuder vi lärare extra hjälp och stöd dagligen till olika elever utifrån deras förutsättningar. Det där lilla extra kan vara att vi bjuder på frukost, erbjuder extra läxhjälp fler gånger i veckan, hjälper till att fylla i papper till myndigheter, har läsgrupper på morgonen, erbjuder bedömningstillfällen på olika språk, fixar gymnastikkläder till en elev som inte har några, ordnar simfritids för att alla våra elever ska lära sig simma och mycket, mycket mer.

Jag tänker på de många elever som kommer nya till Sverige, jag tror att vi har tagit emot femtio nya elever under bara detta år. Realistiskt sätt kommer inte dessa elever nå målen denna termin och kanske inte heller nästa men med vårt stöd, vår kompetens och vår tro på att de kommer att lyckas så kommer de allra flesta att nå kunskapskraven. Inte nu men i framtiden.

Det finns få skolor med så hög kompetens bland sina lärare som på vår,efter varje studiebesök från andra skolor, får vi höra hur långt vi har kommit med vårt språkutvecklande – och formativa arbetssätt.Vi har ett lågaffektivt bemötande och arbetar med datorer och Ipads som ett självklart inslag i vår undervisning. Visst har vi också utvecklingsområden som vi arbetar aktivt och systematiskt med precis som alla andra skolor.

Men jag förstår fortfarande inte vad personer menar som säger att min fantastiska skola inte borde få finnas! För visst har alla elever rätt att gå i en skola med kompetenta och drivna pedagoger?

Sofie Nilsson, Rosengårdsskolan

http://klassfemrosengardsskolan.blogspot.se/

https://pedagogsofie.wordpress.com/

 

Annonser
Det här inlägget postades i Skola av Pedagogsofie. Bokmärk permalänken.

Om Pedagogsofie

Grundskollärare 1-7 sv, sva och so, stolt skolutvecklare och förstelärare på Rosengårdsskolan.Brinner för språkutvecklande arbetssätt, formativt förhållningssätt och att använda datorer i undervisning.

One thought on “En dålig skola?

  1. Fantastisk bra skrivet Sofie!!!
    Jag hoppas vi kan fortsätta jobba ihop i höst för att fortsätta visa att det är lika överallt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s