En lärares tankar om året som gått!

Hur börjar man skriva om ett år som är fyllt av så många elevmöten. Över 200 elever har jag tagit emot under det senaste läsåret. Ja du läste rätt mer än tvåhundra elever!

Ett händelserikt år med många nya intryck för mig som lärare i svenska som andraspråk.

Om jag hade vetat i augusti vad jag vet idag hade jag då hoppat av? Troligen inte, nej det hade jag inte gjort.

Ett drygt år på språkintroduktion blev det för mig. Ett år fyllt av möten med elever, uppdrag, utmaningar, glädje, sorg, skratt och gråt.

Att försöka förklara hur lärarjobbet ser ut för oss på språkintroduktion är svårt. Det är världens roligaste, svåraste och mest omöjliga uppdrag man kan ha som lärare vill jag påstå.

Hur kan jag då påstå något sådant? Jo efter många års erfarenhet inom skolan på alla stadier, ja även förskolan så törs jag mig på ett sådant uttalande.

Jag är utbildad förskollärare och lärare för 1-7 samt behörig svalärare för år 9 samt gymnasiet. Jag älskar möten med elever och att få se dem utvecklas i mitt klassrum. Att ge den enskilda individen verktyg som han eller hon kan använda i sitt läsande ger en energikick utan dess like för mig som pedagog.

Att möta en elev som inte kan ett ord svenska och sedan få följa honom eller henne under en längre tid är något som jag önskar många av mina kollegor skulle få uppleva.

Under mina tidigare är inom vuxenutbildningen hade jag förmånen att få undervisa både på SFI, grundläggande vuxenutbildning samt gymnasiet. Detta innebar att fler elever återkommit och med tiden blev de allt säkrare på språket. Många sliter och kämpar och alla når inte till sina mål vilket också kan vara påfrestande som lärare i ens vardag.

Åren inom vuxenutbildningen är jag glad för att jag har med i min ryggsäck och framförallt har jag haft stor nytta av dem under det senaste läsåret då mina elevmöten främst bestått av ensamkommande barn och ungdomar.

Att vara deras lärare innebär att vara en vuxen, kanske många gånger den enda vuxna person som de vågar öppna sig för och berätta sin historia för. Jag lovar att dessa elevmöten skulle fylla en hel hel bok om någon skulle bry sig om att läsa.

Vi personal inom språkintroduktion på många skolor i Sverigen har förmånen att varje dag möta dessa hoppfulla, förväntansfulla och sårade barn som gett allt för ett nytt liv i Sverige.

Jag hoppas att du som läser detta inlägg stannar upp nästa gång du möter en blick från någon som söker din och funderar kring vad kan du göra för honom eller henne för det är mångas högsta önskan att få prata med en ”svensk”.

Det är den vardagen som jag har och har haft i mitt klassrum varje dag under det senaste året. Blickar av förväntan, blickar som ibland förvandlas till förtvivlan och hopplöshet. Blickar av glädje över ett klarat test. Blickar av sorg över ett brev som kommit som inte gett hopp utan där texten raserar alla drömmar. Mitt i alla dessa blickar sker undervisningen där det primära uppdraget är att lära sig svenska språket så snabbt som möjligt.

Mina fantastiska elever är vardagens kämpar!

Får du någon gång chansen att jobba med dessa elever så vill jag önska dig lycka till.

En sak vet jag med bestämdhet att även tidningsreportern som besökt oss flera gånger under året från Svenska Dagbladet är imponerad över våra elevers framsteg.

Ett läsår är slut. Mitt uppdrag som lärare på språkintroduktion likaså. Ett fantastiskt år med möten, blickar, och förväntningar.

Tack för mig!

Carina Hellström

 

Alleskolan Hallsberg

Annonser

One thought on “En lärares tankar om året som gått!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s