Flamma stolt mot dunkla skyar

Flamma stolt mot dunkla skyar!

Om en vecka lämnar jag och eleverna i en underbar 6:a varandra. Jag har haft äran att följa dem sedan de började i åk 3 och det är med blandade känslor vi ska skiljas åt. Visst är vi på många sätt färdiga med varandra. Ungefär som när en flygfärdig son eller dotter flyttar hemifrån. Visst vill vi släppa taget, det är dags nu. Under fyra år har vi delat mycket glädje men också en del sorg. Det har varit spännande, roligt, överraskande, omtumlande och intressant. Det har också varit tjatigt och jobbigt ibland men det jag mest kommer att minnas från vår tid tillsammans är att vi har samspelat så fint. Vi har kunnat diskutera oss fram till lösningar och ganska ofta har eleverna haft de bästa idéerna och förslagen och jag har imponerats av deras klokhet.

Vi har lärt oss att vi måste hjälpas åt så att alla mår bra. Att vi kan försöka välja att ta en sak personligt eller ej. Att det alltid finns en sändare och en mottagare. Jante har vi motat ut ur vårt klassrum. Vi har arbetat på att man ska stå för vad man har gjort och att det är mänskligt att göra fel. Vi har pratat mycket om att vi inte vet hur en annan människa känner inuti och att det mesta har en förklaring. Ilska kan ibland vara ett skydd för att man är ledsen och ibland hjälper det att få vara ifred en stund. När vi har haft våra Olweuslektioner har det varit ok att lätta sitt hjärta och berätta hur det känns. Bland dessa elever finns det hög EQ!

Det är med varm hand jag lämnar över eleverna till högstadiet och nya lärare.

Häromdagen gjorde vi en EPA (eget tänk, prata med en kompis och alla delger varandra) kring frågeställningarna

  • Vad ska bli kul och spännande med att börja högstadiet?
  • Vad kan du känna oro över?
  • Vilka tips vill du ge till dina nya lärare?Stora drömmar, JiL Sund-Art.se

Som vanligt kom det fram många kloka tankar och lektionen blev till en lång och fin diskussion. Visst finns det en del oro som att läraren inte ska veta hur mycket eleverna redan kan, att man inte ska hitta till rätt lektionssal i tid, att de inte ska förstå de nya lärarnas arbetssätt och att eleverna inte ska veta hur de ligger till men det finns också fina lösningar på det. Tipsen lämnar jag så klart över till kommande lärare.

”Ta det lite lugnt i början!

Berätta hur vi ligger till och hur vi kan bli bättre!

Var uppmärksam på vad som händer i klassen!

Låt oss fortsätta ha minipauser!

Låt dem som vill lyssna på musik när vi arbetar!

Titta på våra tidigare kunskaper!

Variera undervisningen och låt oss arbeta mycket praktiskt!”

Här är Vandringnågra ord till er, mina kära kära elever, när ni nu ger er iväg på nya upptäcktsfärder.

Ni tänker att det är jag som har varit er lärare men jag ska berätta en stor hemlighet för er; ni har alla också varit mina lärare! Ni har berättat för mig om saker jag som lärare inte har sett och ni har tipsat mig om att ändra på saker när ni inte har varit nöjda. Ni har bett mig ha större tålamod och ni har inte gett er när ni tycker att jag har behandlat någon orättvis. Jag har visat er att jag som lärare inte kan allting och tillsammans har vi tagit reda på saker. Jag har haft fel ibland och ni har haft rätt.

Ni har också varit varandras lärare! Ni är mästare på att ge konstruktiv kritik. Fortsätt med det! Ni är också superduktiga på förklara för varandra när någon inte förstår. Eller på att påminna varandra när någon glömmer. Ni vet det ordet som jag tycker så illa om; ögontjänare. Undvik att vara det, alltid!

Ni har velat att jag ska följa med i det nya inom musik, film och sociala medier och vi har skrattat tillsammans när saker har blivit tokiga och fel. Vi har alltid skrattat mycket tillsammans! =) Och gråtit tillsammans ibland, när vi har varit ledsna. Ibland har vi också varit arga och besvikna på varandra.

Ibland har ni uttryckt att ni tycker att jag är sträng men samtidigt har ni förklarat att ni tycker att det är bra stränghet. Jag har haft höga krav på er och alltid trott på er. Jag har också haft ett fint samarbete med era föräldrar som alltid vill ert bästa. Ni ska vara stolta över dem och över er själva precis som jag är oerhört stolt över er!

Jag önskar er det allra bästa i livet!

Ni har redan så mycket fint med er i bagaget. Jag är övertygad om att era nya lärare kommer att förstå vilka fina människor ni är och att de ser var och en av er. Fortsätt att vara den du är! Fortsätt också att vara den fina klass ni är och se varandra. Låt var och en vara den person den är. Ha roligt tillsammans och skratta mycket, inte åt någon men tillsammans. Fortsätt att hjälpa och påminna varandra. Då kommer ni att må bra och växa tillsammans. Ni vet de där positiva ringarna som sprider sig och sprider sig. Då kommer ni att vårda och ta ansvar för den värld som är vår och tillsammans göra den ännu bättre.

Glöm inte att berätta för varandra när ni tänker hänga på stranden i sommar! Ni vet 😉

Jag tror på er! ❤

Många tusen varma kramar från Jannicke

Och du; Glöm inte att läsa! Hahahahahahaha….! =)

Jannicke Larsson

jannicke.larsson@outlook.com

http://www.sund-art.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s