Om att vara lärare. Tio saker ingen berättar för dig på lärarhögskolan.

1. Medan du njuter i kvällssolen under en weekend på Mallorca uppdaterar eleverna dig om sina framgångar i skolarbetet. Du kommer att älska det och bli rörd till tårar.

SmsDennis

2. Du behöver kunna ta hand om 12 sjösjuka elvaåringar under en båtutflykt i äkta Columbus-anda. Eleverna kommer aldrig att glömma varken resan eller Columbus. En helt ny empati med de gamla sjöfararna uppstår.

Sjösjuka3. En lördag arrangerar du en familjeutflykt för att samla stenar. Väl hemma övertalar du dina barn att hjälpa dig skriva bokstäver på dem medan du märker ut en karta med lämpliga ställen att lägga dessa stenar på. Allt för att kunna ordna orientering i skolan följande vecka.

stenar

4. Du kan komma att tillbringa en mängd måndagseftermiddagar i simhallen, ensam med en elev. Den här eleven vill så gärna lära sig simma och nå målen för ämnet idrott och hälsa. Du vill det minst lika mycket.

Simhall

5. Dina semesterresor präglas av att du vill lära dig så mycket som möjligt och du tar mer än 200 bilder under ditt besök på Knossos. Du vill vara säker på att kunna lära och visa dina elever på bästa sätt. Dina elever är med dig i tanken var du än är.

Knossos

6. Det är bra att kunna spela teater eller åtminstone våga spela teater. En dag klär du ut dig och förställer rösten för att göra undervisningen spännande och levande. Finn fem fel på denne viking! Rosa strumpor, horn på hjälmen och grytlock till sköld föll inom den kategorin.

Historia

7. Inför en skolutflykt får du många viktiga sms att svara på tidigt på morgonen.

smskakor

8. En dag har du en före detta elev i ditt klassrum som berättar om sina studier utomlands och sitt arbete på svenska ambassaden i Vilnius. Du kommer att känna dig gammal och förundrad över att hon som fortfarande är 12 år i ditt huvud har hunnit med allt detta.

Linnea (1)

9. Dina ekonomiska färdigheter sätts på prov när du plötsligt är ansvarig för försäljningen av majblommor. Du gör nya upptäckter som att bankerna inte tar emot mynt längre. Du har 18750 kr hemma i köket.

Majblommor

10. Till sist… Att skiljas är att dö en smula. Varje gång du måste skiljas från en klass som du haft i flera år så uppstår en stor tomhet. Men det fina med det här arbetet är att efter bara ett sommarlov kommer nya elever att ta plats i ditt hjärta. Det tycks aldrig bli fullt!

Klassen

 

//Jeanette Ovesson, lärare i svenska, so, idrott, bild och engelska på Simrislundsskolan i Simrishamn.

Följ gärna mig, min kollega och våra elever på instagram: @minklass5b

twitter: @jeanne1ovesson

Annonser

4 thoughts on “Om att vara lärare. Tio saker ingen berättar för dig på lärarhögskolan.

  1. Och just det här är det som går in under löneförmåner!
    Mötena med eleverna, relationer vi bygger och allt vi gör tillsammans är det som gör läraryrket till världens bästa jobb!

    Gilla

  2. Underbar läsning som fick mig att le igenkännande och framför allt beundra dig!
    Punkt 10 fick mig att sucka djupt. Jag har ”dött” många gånger under mina 30 år som lärare. Men tänk vad vi återupplivas när vi möter dem igen längre fram i livet, våra elever. 🙂

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s