Undervisa med hjärtat

Jag heter Emma Edeslätt och är inne på mitt tredje år som legitimerad lärare i Huddinge kommun söder om Stockholm.
Mitt beslut att bli lärare kom relativt sent i livet, och jag kan ärligt erkänna att tur var väl det. Jag hade inte varit mogen för det här yrket för 15-20 år sedan.

Jag tror att vi är många som behöver en nystart ibland. Personligen har jag precis fått en. Jag har bytt arbetsplats och med det även en annan tjänst. Jag arbetar nu på Glömstaskolan, några av er kan ha sett eller hört om skolan eller några av mina kompetenta kollegor i olika sociala medier.

Jag vill i det här blogginlägget berätta lite om min vardag.

I dagsläget arbetar jag med vår förberedelseklass, det vill säga en klass för nyanlända elever.
Det är oerhört inspirerande och motiverande att gå till jobbet att träffa denna härliga blandning av elever. Vi har i dagsläget 22 inskrivna elever, när jag började för en vecka sedan var de 17… vi talar minst nio olika språk i klassrummet och är i åldrarna elva till fyrtio år (mig själv inräknad).
 Vår förberedelseklass ser inte riktigt ut som andra då våra elever inte har någon ”ordinarie undervisningsgrupp” att gå tillbaka till.

Det innebär att de är med oss hela tiden, vi undervisar framförallt i svenska, matematik och samhällskunskap. Det kanske inte är den bästa lösningen i långa loppet, men nu fick de i alla fall börja skolan och möta det svenska språket och den svenska skolan utan att behöva vänta ända till hösten…

En dag tittade klassen på en film utan tal och fick sedan i grupper försöka beskriva på svenska vad filmen handlade om. Vi delade in dem så det var olika språk i alla grupper för att de skulle behöva använda sig av svenskan. Det var alldeles tyst en stund, och tanken slog mig att det kanske blev för svårt.
Men så var det inte, alla satt nerborrade i mobiler eller lärplattor och översatte sina tankar till svenska föra att sedan kunna prata med sina kamrater. Tillsammans lyckades alla grupper att berätta för mig (som inte såg filmen) vad den handlade om på ett sådant sätt att jag kunde förstå innehållet i filmen. Det är så härligt att se lyckan i deras ögon när de känner att de lyckats och att de lärt sig något nytt.

Många av eleverna förstår nu väldigt mycket svenska både i tal och i skrift, däremot vill de inte gärna prata.
Elever som går i förberedelseklass genomgår en kartläggning av sin tidigare skolgång och kunskaper. Det vi har sett är att våra elever inte har erfarenheter av kollaborativt arbete i klassrummet. Att då komma till ett helt nytt land, med en helt annorlunda kultur, ett helt främmande språk och en organisation som på pappret ser ganska lik skolan i hemlandet men med stora inre skillnader. Jag träffade i ett annat sammanhang i veckan ett par pojkar från Afghanistan i början på veckan, de berättade att den största skillnaden med skolan där och här var att här undervisar lärare med hjärtat.

Jag tror att det ligger mycket i de orden. Och det gäller inte bara i förberedelseklasser. Men i förberedelseklassen brister hjärtat lite oftare, både på oss och eleverna.
Då gäller att fylla på med saker som ger kärlek, energi och lust. Lust till lärande, lust till livet.
Både vårt eget lärande och elevernas. Jag försöker lära mig lite dari för att bjuda eleverna på mina felsägningar och konstiga bokstäver. Att skriva på dari och arabiska är som att måla, ett litet streck som böjs lite för sent och en prick som hamnar på sned ger en helt annan betydelse.

Det vi försöker ge våra elever, förutom språket, är glädje, trygghet och lust till lärande. Precis som till alla våra elever, oavsett ålder, kön och skolform.

Vill varandra väl. Gör varandra bra.
/Emma Edeslätt

nybörjarbloggare på: http://lararemmablog.wordpress.com/

Twitter: @emmaedeslatt

 

Annonser

2 thoughts on “Undervisa med hjärtat

  1. Ping: Skola 365 | lararemmablog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s