”En ö i havet” – ett läsprojekt.

Mitt bidrag till den här bloggen är ett sätt att jobba med alla människors lika värde utifrån ett historiskt sammanhang, en bok, ett kapitel i den här boken som verkligen berör och kan ge upphov till många diskussioner och funderingar. Boken är ”En ö i havet” av Annika Thor. Att läsa den tillsammans med en klass rekommenderas varmt. Den handlar om två flickor under andra världskriget, systrar, som har blivit ivägskickade till Sverige från Österrike av sina föräldrar. Vi får följa deras vardag hos de familjer de bor hos, när de lär sig svenska, börjar skolan, längtar hem etc. Syftet med detta bokprojekt är att läsa tillsammans, diskutera språket och händelser och tillsammans jobba för alla människors lika värde.

När jag arbetar med böcker tillsammans med klasser går vi igenom det historiska sammanhang som boken utspelar sig i. Vi läser om den tiden och för att fördjupa det arbetet jämför vi med dagens samhälle. Vi läser också om författaren och lite om bokens handling. Då är eleverna väl förberedda på bokläsningen.
Ett exempel på hur vi jobbar med boken är att ta ett kapitel, t.ex nummer 14; jag läser det högt för hela klassen och låter sedan eleverna fundera över vad som hände, vilka personer som var med och vilken roll de hade. Kapitlet handlar om en av Steffis (en av bokens huvudpersoner)  dagar i skolan. Därefter får eleverna en uppgift utifrån följande citat:

”Steffi blir stående utanför staketet som omger skolgården. Gården är full av springande, skrikande, skrattande barn. Klockan ovanför ingången visar på tio i åtta. Tio minuter kvar. Hon spanar efter Vera eller åtminstone Britta från söndagsskolan, men ingen av dem syns till. Långsamt går hon in på gården.” (sid. 67)

”-Jag hoppas ni kommer att vara mycket snälla mot Stephanie, fortsätter fröken. Och att ni kommer att ha överseende med att hon inte talar som ni. Det beror ju på att hon är utlänning, inte född här, som ni. Inte-som-ni-inte-som-ni, ekar det i Steffis huvud. Det låter som tågets dunk mot skenskarvarna. Hon känner sig matt och yr.” (sid. 70)

”- Micket brra, säger Sylvia halvhögt. Fröken låtsas inte höra.” (sid. 71)

Elevernas uppgift blir att välja ut ett av citaten och sedan fundera över hur de skulle kunna förändra situationen så den slutar positivt.Vad skulle de inblandade kunna göra i stället? De ska senare redovisa för sina klasskamrater vilket citat de valde och hur de skulle vilja förändra händelsen. För att förklara uppgiften modellerar jag och berättar att jag har valt det sista citatet. Några elever härmar Steffi, som boken handlar om, och fröken låtsas att hon inte hör. Jag berättar att skälet till att jag valde det citatet är att jag inte tycker det är okej att fröken ignorerar detta och att om jag hade fått möjligheten att ändra situationen så hade fröken sagt att det inte var okej.

Efter det att eleverna har fått redovisa sina tankar pratar vi om skolan och hur vi tillsammans kan jobba för att alla ska känna sig trygga, må bra och få möjlighet att lära sig så mycket som möjligt. För att fördjupa oss i detta lär vi oss ännu mer historisk fakta om den tiden och eleverna får också diskutera olika dilemman.

Som avslutning skriver eleverna en text, en berättande text, som utgår från de teman som finns med i vårt arbete. Bara diskussionen om olika teman ger väldigt mycket. När vi också pratar genre kommer språket fram som en naturlig  och viktig del i arbetet. Detta är därför ett område där man kan ha djupa diskussioner om historien, verket, upphovsmannen, språket och inte minst alla människors lika värde.

/Karin

Annonser
Det här inlägget postades i Skola av Karin. Bokmärk permalänken.

Om Karin

Förstelärare med inriktning språk- och ämnesutvecklande arbetssätt. Undervisar i svenska och franska, men läser svenska som andraspråk på universitetet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s