Utvecklande lärmiljöer

Mitt namn är Anna-Lena Unnis och jag arbetar som lärare på Skönsmons skola i Sundsvall. Jag har förmånen att leda ett projekt som heter Utvecklande lärmiljöer. Jag tänker ägna mitt blogginlägg till att lyfta mina tankar angående tillgänglig lärmiljö på våra skolor.

Vad innebär tillgänglig lärmiljö egentligen?

Första tanken som dyker upp brukar vara den fysiska lärmiljön alltså att den är framkomlig, säker och ändamålsenlig. Men enligt mig är den sociala och pedagogiska miljön av en större betydelse för eleverna. Tänk själv att vara på en arbetsplats där du inte känner dig delaktig eller har en chans att påverka och bli lyssnad på där du ska genomföra arbetsuppgifter som du vet att du inte klarar. Med de förutsättningarna är chansen liten att du kommer trivas och utvecklas. I en fungerande grupp ska alla vara delaktiga och då menar jag inte att vi vuxna tycker att alla är delaktiga utan att varje elev känner att de är delaktiga i såväl lektioner, gemensamma aktiviteter som fria aktiviteter. Det måste finnas en kultur där man ser olikheter som en styrka. Detta måste genomsyra såväl personal som elever. Istället för att ursäkta att vi är olika behöver vi hitta positiva sätt att lyfta varför det är bra att vi är olika. ”Hen kan inte styra sina impulser” kan faktiskt ses som ”Hen är kreativ och spontan och det gör att man är extra bra på…”. Om inte vi vuxna ens lyckas se bakom fasaden på beteenden och misslyckanden hur ska vi då kunna ställa de kraven på våra elever?

När vi sedan tittar på den pedagogiska biten så är anpassningar en ständig diskussion. Hur ska vi göra? När ska vi göra det och varför ska vi göra det? Något som fastnade hos mig var när jag såg en föreläsning med Lena Hammar där hon lyfte bland annat hur vi gör anpassningar. Gör vi anpassningar för en individ eller för en hel grupp? Låt säga att någon har svårt med stavning, är det bara eleven i fråga som kommer att få en anpassning t.ex. dator eller gör vi anpassningen möjlig för fler? Gör vi våra anpassningar som t.ex. schema på bänken möjliga för alla elever? Vad ger det för effekt för eleverna om anpassningar faktiskt kanske inte är anpassningar utan alternativ?

Och till sist, varför har vi skola? Vad är vårt uppdrag? Om vi ställer dessa två frågor kan vi ju sedan fundera på om det verkligen är ett problem att alla inte kan sitta still på en samling, att vissa har keps i klassrummet eller att alla inte kan genomföra alla uppgifter på samma sätt. Genomför du dina arbetsuppgifter på samma sätt, på samma tid och i samma miljö som dina arbetskamrater? Vi måste stanna upp och fundera vad som egentligen är ett problem och för vem problemet är ett problem. Detta tror jag är viktigt för att hitta bra lösningar. Problemet tror jag ofta ligger hos andra än den som vi ska förändra för och då kan lösningen se helt annorlunda ut. Om jag återgår till eleven som inte kan sitta still på en samling kan lösningen vara allt från att eleven inte behöver vara med på samlingen, att man får något att aktivera sig med på samlingen till att man faktiskt minskar eller förändrar samlingen (det finns självklart fler lösningar). Men det viktiga är att lösningen är riktad mot rätt person, den som upplever något som ett problem.

Om vi utgår ifrån perspektivet att alla vill lyckas, och vilket jag är övertygad om att alla vill, så är det helt enkelt vår skyldighet att anpassa vår undervisning, lokaler och den sociala miljön så alla kan lyckas. Detta är inte lätt och inget vi kan klara själva. Vi behöver tänka och arbeta tillsammas för att kunna förändra. Utmana våra tankemönster och våga byta perspektiv. Jag kan varmt rekommendera Myndigheten för delaktighets filmer för att byta perspektiv på tillgänglighet. Alla kan inte ha samma mål och genomförande precis som inte alla kan hoppa 7 m i längdhopp.

@annaunnis

anna-lena.unnis@skola.sundsvall.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s