en helt vanlig dag på jobbet

För fyra år sedan var jag med och berättade om en vanlig dag på mitt jobb som lärare och hur IT fanns med som en del. Du kan titta på den presentationen härIdag när jag bloggar för 365skola tänkte jag ta tillfället i akt att skriva ner igen hur en alldeles vanlig dag ser ut. Jag beskriver här gårdagen den 11/5

Vaknar, äter frukost och går till jobbet.

På väg till jobbet lyssnar jag på Skolverkets podd: https://soundcloud.com/skolverket

Väl framme på skolan tar jag en kopp kaffe och kollar in vilka lektioner jag har och tittar igenom planeringen för dessa. All planering ligger synligt även för elever och föräldrar i klassens delade anteckningsbok i Onenote.

Lektionen börjar, medan eleverna sätter sig för jag in närvaron i Schoolsoft.

Jag går igenom elevernas nya uppgift i teknik. Jag använder Onenote även till detta, jag skriver på min skärm och projicerar detta på den vita duken bakom mig vilket gör att jag slipper vända ryggen till eleverna för att skriva på tavlan. Uppgiften de har handlar om att göra ritningar, i detta fall planlösningar så vi går ut på Hemnet och tittar på några olika planlösningar där. Vi kollar också in programmet: http://www.roomsketcher.se/ där man kan skapa digitala planlösningar.

Efter lektionen går jag till mitt arbetsrum, svarar på några mail, fyller i en enkät om läromedel och sen är det dags för mattelektion.

Jag har varit tvungen att byta sal på den här lektionen eftersom den ordinarie salen var upptagen med 9-or som skrev Nationellt prov. Det är inte så svårt att byta sal nuförtiden, det mesta av extra-materialet som behövs har eleverna och jag i datorn så det blir inte så mycket att släpa med sig. Den stora utmaningen är att hitta fjärrkontrollen till projektorn 🙂

Jag tar närvaron, för in i Schoolsoft, repeterar vad vi gjorde förra lektionen genom att helt enkelt gå tillbaka till den lektionens ”tavel-anteckningar” som ju finns i vår digitala anteckningsbok.

onenote

Ny genomgång av dagens nya stoff, idag om förenkling av uttryck. Sen jobbar eleverna med uppgifter från boken och med en länk där uppgifterna är självrättande: http://www.skolresurs.fi/matteva/algebra/polynom.html

En del av eleverna jobbar i den digitala matteboken http://www.matteboken.se/lektioner/skolar-7/uttryck-och-ekvationer/uttryck-med-variabel och några med Digilärs mattebok.

matteva.PNG

När lektionen är slut har jag ett längre uppehåll för administrativt arbete (det som en del kallar ”håltimme”). Då passar jag på att bedöma uppsatser som jag fått in i teknik. En del elever har skrivit på papper, en del har skrivit på datorn. Jag ”pluppar” i hur väl de uppfyller kunskapskraven i vårt plattform Schoolsoft och publicerar resultatet för eleverna.

Jag passar på att skicka iväg ett mail till en person på Skolverket som jag varit i kontakt med angående digitaliseringen av de nationella proven, jag fick nämligen precis ett sms från IT-chefen i kommunen med tips på andra bra personer att tala med i frågan. Jag lägger till en lärare från Sundsvall som jag ska ha ”skype-fika” med imorgon på min Skypelista och kolla igenom att alla elevernas ämnesmatriser är korrekt ifyllda.

Sista lektionen för dagen är teknik igen med samma klass som på morgonen. Jag visar den något mer tydliga planeringen för uppgiften och går igenom de olika länkarna som de kan använda i uppgiften. En del av lektionen används till att eleverna tittar igenom sina ämnesmatriser och resonerar med mig om hur de kan utveckla de förmågor de behöver öva mest på.

Dagen är slut och jag går hem.

Vill du läsa mer om vad jag gör och tycker så brukar jag skriva på dessa bloggar:

http://matteochno.wordpress.com/

http://lrbloggar.se/helenakvarnsell/

och du hittar mig på Twitter som  @helenakvarnsell

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s