Min ”padda” och jag

Ända sedan jag fick min första Ipad för 5 år sedan har jag känt att den skulle bli en av de viktigaste hjälpmedlen och läromedlen i min undervisning. Med åren och efter ett antal inspirationsföreläsningar och kurser har min Ipad blivit ett nödvändigt inslag i min dagliga undervisning. Rapporterna om dess positiva effekt på undervisningen blir fler och fler vilket bara bekräftar min första känsla om den.

Jag som skriver detta heter Stella Savvidou och det här är historien om mig och min “padda”. När jag fick min padda för 5 år sedan fanns inte denna uppsjö av appar som finns idag. Det var inte många av mina elever som hade en sådan hemma. Vi började försiktigt använda den som ett digitalt uppslagsverk istället för faktaböcker men märkte så småningom att den kunde användas till så mycket mer. Istället för att skriva bildanalyser och bildreflektioner om egenskapade bilder använde vi oss av appen “Imovie” och filmade in det vi sa. Genast blev allt mycket enklare och roligare. Eleverna som hade svårt att uttrycka sig i skrift kunde nu göra fantastiska bildanalyser.                                                                                                                                      

Efter “Imovie” premiären följde ett kemiarbete med hjälp av appen “PuppetPals”. Alla valde var sitt grundämne som de skulle presentera med hjälp av appen. Eleverna lärde sig att rita och ladda ner bilder i appen, spela in röster och skapa en liten tecknad film på 3 minuter. “Stella, det här var det roligaste jag nånsin har gjort!” var en av alla elevkommentarer som jag fick under arbetets gång. Det pågick ett febrilt arbete i klassrummet, alla samarbetade och gjorde sitt bästa, gav varandra konstruktiv kritik som resulterade till ständiga förbättringar av allas arbeten. Något som kunde ha blivit ett “tråkigt” arbete med mycket läsning i läroböcker blev ett arbete som alla mina elever kommer att minnas för livet, enligt dem.

När jag för tre år sedan skulle börja med en etta fick jag veta att jag hade en halv klassuppsättning med Ipad’s till förfogande. Jag skulle ha minst ett halvklasspass om dagen och då tänkte jag att detta skulle vara ett utmärkt tillfälle att börja använda sig utav Ipad’s och jobba med dem.

Under hela året i 1:an fick jag så mycket positiv feedback av elever, föräldrar, kollegor och skolledning vilket gjorde att jag och mina elever fick bli en pilotklass med 1:1 Ipad när de började tvåan.

Vi köpte elevlicenser för “Qnoddarnas värld”, ett digitalt läromedel  i matematik och svenska av förlaget “Natur och Kultur” som vi har använd sen dess.

Jag kan fortsätta skriva länge om hur jag har jobbat med Ipads och hur det verkligen har främjat elevernas lärande men jag väljer att avsluta genom att uppmana alla att våga prova Ipad som ett pedagogiskt verktyg. Det funkar!

Jag har precis startat en egen blogg https://stellasavvidou.wordpress.com/ där jag lägger in exempel på det jag och mina elever gör i klassrummet.
Skulle någon vilja veta lite mer om hur jag gör eller har frågor och tips om Ipads tveka inte att höra av er på Twitter, Facebook (Stella Savvidou) eller maila till mig på sesa@nacka.se .

Annonser
Det här inlägget postades i Skola av stellasavvidou. Bokmärk permalänken.

Om stellasavvidou

Jag är en 1-7 Ma/NO lärare som jobbar i en Fsk-år 6 skola i Nacka, Stockholm. Jag är en IT-människa som älskar att upptäcka nya vägar att använda digitala verktyg för att göra lektioner variationsrika både till innehåll och sätt. Bild och form i min undervisning är ett ständigt inslag och elevinflytande är något jag jobbar på att bli ännu bättre på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s