Medveten närvaro i skolan

Maj… Månaden då allt ska göras. Alla eftersläpningar i diverse planeringar ska ordnas. Alla betyg ska säkerställas. Alla Nationella Prov ska rättas. Det är inte bara vi lärare som är stressade över allt som ska fixas före sommarlovet. Våra elever känner också av denna stress. Detta är inte ett antagande hämtat i luften, utan fler och fler undersökningar visar samma sak – våra barn och ungdomar blir allt mer stressade och oroliga och mår sämre och sämre i skolan.

Är det då så här vi vill ha det? I alla fall inte jag! Efter att, under flera år ha tränat mina elever i olika avslappningsövningar och dramaövningar, utbildade jag mig i höstas till mindfulnessinstruktör för att få ”mer på fötterna” och för att få lite ny inspiration. Jag lärde mig då att mindfulness är så mycket mer än avslappning. Jag lärde mig att mindfulness är ett förhållningssätt snarare än en metod för att minska stress… Och att detta förhållningssätt i mångt och mycket stämmer överens med det förhållningssätt skolan bör arbeta efter.

Men vad är då mindfulness? Själva ordet kan i vissa sammanhang kännas lite laddat. Det har lite ”New Age” över sig, lite hippie-känsla… Jag använder ordet mindfulness med mina elever, men allt oftare väljer jag istället att med med vuxna prata om ”medveten närvaro”. Det är ett något mer värdeneutralt begrepp, som inte för tankarna till något jag inte vill.

När vi pratar om medveten närvaro eller mindfulness finns det några viktiga centrala aspekter, som kan förklara något av vad det innebär. Det handlar för det första om Riktad Uppmärksamhet. Alltså att bestämma sig för vad jag ska observera, t ex vad jag hör eller ser. För det andra handlar mindfulness om Avsiktlighet. Med andra ord att det är en medveten handling att observera något bestämt. En tredje aspekt är Ickedömande/-värderande, vilket innebär att konstatera att det vi observerar varken är bra eller dåligt. Det är som det är, och det är okej. Också vi själva och våra tankar är okej. Den fjärde aspekten av mindfulness är Acceptans. Vi observerar och accepterar verkligheten som den är , inte som vi hade önskat att den skulle vara. För det femte handlar det om Tålamod, Tillit och Tilltro till sig själv. Det vi observerar och är med om är värdefullt på sitt sätt, även om det för tillfället känns meningslöst och som att inget händer. Mindfulness handlar också om att Inte sträva efter något särskilt. Att inte ha något förutbestämt mål utan förhålla sig nyfiken och öppen på det som observeras. Slutligen tränas vi i att Släppa taget. Att släppa taget om det där som vi, medvetet eller omedvetet, håller oss fast vid, men som kanske stjälper mer än det hjäper oss.

Det är svårt att med ord förklara vad mindfulness är – det måste egentligen upplevas. Men tänk tillbaka på den där dagen för ett par veckor sedan. Den där dagen då du sprungit från den ena lektionen till den andra, rett ut bråk på kafferasten och slutligen stressat ut för att rastvakta på lunchen. Den där dagen då du kommer ut på gården och känner aprilsolens strålar värma dina vinterbleka kinder. Vad gör du då? Jo du vänder ansiktet mot solen och sluter ögonen för en liten kort sekund och bara…njuter av här och nu. Det är mindfulness!

Jag arbetar med mindfulness dagligen i min klass. Det är en årskurs fyra med 27 elever. Klassen har en bakgrund med många lärarbyten, vilket bland annat gjort att det finns ett stort behov av trygghet och struktur. Varje dag startar vi på samma sätt, jag hälsar på varje barn i dörren, noga med att se varje tjej eller kille i ögonen. Sen fortsätter vi med tjugo minuters tyst läsning. När dessa tjugo minuter är slut, ringer jag i mina Dingsha Bells, vilket är signalen till klassen att sluta ögonen, lyssna efter ljudet tills de inte kan höra det längre och då ta tre djupa andetag och öppna ögonen igen. Nu är vi redo att ta tag i dagen!

Denna korta lilla övning upprepas under dagen. Ibland när jag känner att klassen behöver det, ibland när någon frågar efter den. Flera elever har berättat att de gör övningen själva, de låtsas höra mina klockor och blundar, lyssnar och andas för att sen fortsätta med sitt arbete. ”Det är så skönt, för då försvinner det som stör lite…”

Dingsha bellsParallellt med denna övning tränar vi också längre pass varje vecka. Jag låter till exempel klassen träna sig på att fokusera på det de hör. Att betrakta 27 tio- och elvaåringar, som koncentrerat lyssnar efter ljud under femton minuter är fascinerande. Och det de berättar att de hört efteråt… Jag böjer mig inför deras upplevelser! En annan gång ”leder” jag deras tankar genom kroppen för att scanna av eventuella spänningar eller så tränar vi på att fundera över hur fotsulans kontakt mot golvet känns…

Under året har mina elever blivit allt skickligare på att vara medvetet närvarande. Träning ger färdighet, även i mindfulness! Om ett par veckor ska jag gå en påbyggnadsutbildning som riktar sig direkt mot ”Mindfulness i skolan”. Därefter är det min skolas intention att nästa läsår införa daglig mindfulness för alla elever, Förskoleklass till årskurs nio. Vi tror att det kommer att gynna våra elever genom att de blir bättre på att koncentrera sig, att fokusera och att behålla uppmärksamheten på det de själva vill, vilket i sin tur kommer att minska deras stress och känsla av att inte kunna göra något åt sin verklighet.

Är du nyfiken på hur det går eller på att få veta mer om mindfulness i skolan får du gärna kontakta mig eller läs mer på Mindfulnesscenters hemsida.

Christina Wahlberg, grundskollärare och mindfulnessinstruktör, Helsingborg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s