Skolutveckling inom Svenska som andraspråk

Jag har länge funderat på detta med skolutveckling inom ämnet svenska som andraspråk.

När jag började arbeta inom SFI 2003 då fanns det inte så mycket material eller digitala hjälpmedel. Jag använde de hjälpmedel som fanns till mina elever. De älskade datorerna, projektorn och de bilder som vi tog i vår omgivning. Vi skrev till bilder som vi först pratat om i klassrummet. Det var en härlig tid som jag minns väl. Då började jag producera eget material. Det var härligt att vara kreativ och eleverna lärde sig snabbt.

Då föddes ett frö för många år sedan. Ett frö som grott och börjat växa. En dröm att nå nu ut till fler med metoder och kunskap om skolutveckling. Åren gick och jag fyllde mitt förråd på material. Jag utvecklade och prövade olika metoder. En metod som jag använde var processbarhetsteorin. Det innebär att elever kommer in i en process när de lär sig språk. Språket växer och utvecklas och börjar med några ord för att sedan växa fram till ett rikt och utvecklat språk.

Fröet växte och när vi fick iPads inom SFI för ungefär 3 år sedan då kunde jag utveckla mycket av mina tankar. Jag fyllde min iPad med egenproducerat material. Då var det en som sa till mig: Du borde kontakta ett förlag för att få det utgivet. Sagt och gjort. Jag sökte upp ett förlag. Till slut fick jag ett avtal med ett läromedelsföretag som skriver heldigitala läromedel. Jag är nu läromedelsförfattare hos detta förlag. Varför? Jag vill verkligen skolutveckling inom ämnet svenska som andraspråk. I det materialet har jag använt mig av en metod som fungerar väl. Det behövs effektiva metoder för språkundervisning. Metoder som skapar delaktighet och goda resultat samt trygga elever. Det fanns en stor vilja till skolutveckling hos mig och nu flödar det över så jag till och med blev läromedelsförfattare. Materialet ges ut 10 augusti.

Att få vara med i en daglig process med elever i språkundervisningen är en gåva. Elever lär sig, sträcker på sig och får ett resultat.Det är en fröjd att få undervisa i mitt ämne svenska som andraspråk.

 

Anna-Karin Bengtsson

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s