Ambition och motivation bland textböcker

Hej! Mitt namn är Max Engström Hoff och för närvarande jobbar jag som klubbmästare på Dalarnas Studentkår, vilket innebär att jag är ansvarig för nöjesverksamheten, så bar manager om man ska försöka relatera till den riktiga världen utanför studentlivet. Innan jag tog detta jobb har jag bland annat pluggat till manusförfattare och jobbat som lärare.

Jag var resurslärare i en 5-6a med en otroligt begåvad klasslärare, Susanne Ahlstrand(kolla upp henne), och det var under den tiden jag fick min största insikt som pedagog. Väldigt få elever uppskattar textböcker. Jag tror att för vissa är det som en säkerhetslina att falla tillbaka på, vilket kan vara trevligt men är det verkligen den typen av lärande som är nyttigt för yngre elever? Hur blir man motiverad att göra ordentlig research eller applicera källkritik när allt du tror att du behöver veta står i boken? Var finns drivet i att utveckla din kunskap om textböcker är din största källa till information?

För att modernisera pedagogik och skolan på riktigt är jag övertygad om att det behövs läggas mer fokus på att individen förstår innebörden av att lära sig något, inte belöningen av att kopiera information från en textbok.

Om vi använder ett berg som en metafor för kunskap inom ett ämne, där toppen är allvetande och alla basläger är olika vändpunkter inom ämnet där man inte kan komma vidare om man inte blir motiverad att klättra lite högre, blir det ganska glasklart för mig att textböcker inte är nog. Framförallt för att en textbok i min värld är något man memorerar för stunden och sen går man till nästa bok. Istället för att kämpa för att komma så nära toppen som möjligt för att sedan börja på nästa berg vore det i min mening smartare att hitta ett sätt att motivera en elev att först utveckla sin förmåga att klättra(byt ut klättra mot lära, metaforer är kul).

Säg att en elev förstår hur hen logiskt kan komma till en slutsats inom exempelvis religion, då kommer textböcker bara vara ett komplement till diskussionen, istället för grunden till den. I dagens samhälle går i princip alla människor runt med det största uppslagsverket i världen i sin ficka, och det krävs inte ens speciellt mycket för att hitta den informationen man behöver.

Pedagoger behöver ta tillbaka diskussionen, och fokusera på att visa elever hur de kan använda sig av sin kunskap på ett praktiskt vis. Hur mycket man än kämpar för att vara traditionell så går utvecklingen framåt, i turbofart. Studier visar dessutom på att människors koncentrationsförmåga blir allt sämre, vilket enligt mig hör ihop med att man kan ta reda på vad om helst med bara några knapptryck. Men ta reda på och lära sig är inte samma sak.

Stoppa det omotiverade tjatet från textböcker och traditioner, ta tillbaka diskussionen och vänd elevers ambition från att få ett högt betyg till att få en hög nivå av kunskap istället.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s