Rätta rätt

image

Det är vårtermin i de båda förstaklasser som jag undervisar i svenska. Vi arbetar enligt en mycket fritt tolkad ”Att skriva sig till läsning”-metod, och efter jul är skribenterna redo för en rättningsmetod som är så effektiv att jag får ett leende på läpparna vid varje svenskpass. Idag beskriver jag den här. Du kan också lyssna på hur två av mina elever och jag rättar en av deras berättelser. Samtidigt kan du följa med i texten på bilden.

Rätta rätt – ljudfil

image

Det här är andra kullen som jag provar det här rättandet med. Liksom förra gången kan jag nästan höra synapserna växa medan vi arbetar. Metoden passar olika åldrar och olika typer av svenskundervisning. Häng med!

Under höstterminen i ettan översätter jag elevernas första trevande texter, först genom att skriva dem helt från scratch under den ursprungliga texten. De flesta nybörjartexter är svåra att tyda. Ofta får eleverna hjälpa mig genom att berätta vad deras berättelse egentligen handlar om. Ganska snart under hösten brukar så mycket skriftspråklig utveckling ha skett att jag kan kopiera författarnas text och ändra lite i den så att den blir korrekt. Båda de här stegen gör jag i de flesta fall utan eleverna. Deras arbetsinsats, förutom att skriva, är sedan att öva på att läsa min tvättade version av deras text så att de kan framföra den för sina klasskamrater.

image

Men nu är det vårtermin och helt andra möjligheter finns! Från och med nu rättar jag alltid TILLSAMMANS med eleverna. Jag brukar sätta mig i mitten med Ipaden i knät. Eleverna arbetar ofta i par, så jag ber dem att sätta sig på varsin sida om mig så att vi alla ser Ipaden. Sedan läser jag texten högt för författarna. Jag följer med med markören i texten så att det är lätt för blicken att hitta rätt. Jag läser precis som eleverna har skrivit:

 • Har de glömt att sätta ut punkt, tar jag ingen paus, utan läser på även om luften i lungorna tar slut. Det är mycket få elever som inte då lägger märke till att det saknas en punkt. Redan där är en stor vinst gjord. Kan eleverna dessutom diskutera fram var punkten ska in är det toppen. Kan de inte det kan jag alltid läsa texten med en paus där punkten ska vara så att de kommer på det.
 • Jag läser som eleverna har stavat. Saknas dubbelteckning blir vokalen lång och båda författarna förstår direkt vad som ska ändras.
 • Ordföljder som har blivit fel och ord som utelämnats helt avslöjas snabbt av eleverna, oftast helt utan att jag behöver säga något, bara läsa högt!

Det här sättet att rätta står i stark kontrast mot ett där läraren rättar utan närvarande elever och ger feedback i form av röda bockar och så vidare. Att rätta tillsammans med eleverna tar tid, men jag får igen min investering tusenfalt:

 • Jag kan nivåanpassa helt och hållet beroende på vilket skrivarpar jag arbetar med.
  Ofta återkommer varje feltyp många gånger i samma text, vilket ger upprepad övning.
 • Jag märker hur utveckling sker under varje rättningsstund.
 • Jag kan lätt be den som är snabb att avvakta lite och ge en bättre chans till den som behöver mer betänketid.
 • Vi kan öva det mesta: stavning, interpunktion, ändelser, dubbelteckning, verbformer, replikskrivning.
 • Eleverna uppmärksammar verkligen vad de egentligen har skrivit.
 • Eleverna får förståelse för att det verkligen är en läsare som ska läsa deras text.
 • Rättningen involverar verkligen eleverna och skapar engagemang.
 • Rättningen sätter fokus på och rätar ut frågetecken.
 • Metoden är även källa till massor av skratt, för det kan verkligen låta fånigt när man läser på det här sättet.

image

Är det då verkligen okej att påpeka alla fel som två försteklassare har gjort i en gjort i en berättelse? Jag tror det. En förutsättning är dock att man under höstterminen har skapat ett klimat i klassen som tillåter att elever och vuxna gör fel. Det ska vara bra att göra fel eftersom det är då vi kan lära oss mer.
Förutom att författarna själva lyckas hitta förbättringsmöjligheterna, ger metoden också pedagogen enormt mycket kunskaper om var i sin utveckling varje elev befinner sig. Och eleven kan lätt få adekvata tips på hur den ska gå vidare, en viktig BFL-strategi i vardagen. Dessutom blir det som om vi tillsammans äger texten och modellerar fram den efterhand. Jämför det med en elev som sitter där med sina rättnings-r och röda bockar. Eller den som inte blir rättad alls. Skillnaden i effekt är enorm!

Fredric Mehlin-Södervall, förstelärare på Vårfruskolan och Apelskolan i Lund

fredricmehlinsodervall.wordpress.com

@MehlinF på Twitter

Diggis – Vårfru/Apelskolans digitala bookisbibliotek

Annonser

3 thoughts on “Rätta rätt

 1. En av årets bästa blogg!
  Tack, Fredrik Mehlin-Södervall, för att du på ett enkelt sätt visar på det enkla mycket effektiva sättet att jobba med elevens rättstavning.

  Vad som behövs är att skolan organiseras rätt, dvs att lärare och elever ges förutsättning både vad gäller personal och lokaler för att kunna göra detta. Jag följde med i rättningen (direkt kommunikation med eleverna, där eleverna själva gör jobbet med stöd av läraren) och det tog för dessa båda elever och läraren drygt 16 minuter. Översatt till 16-20 minuter/skrivpar förstår alla lätt att detta arbete måste prioriteras, och då menar jag resursmässigt för att fungera rent praktiskt i skolvardagen.

  Upplysningsvis så står det i instruktionerna för NP för åk 3 att det är just sådan här undervisning som skall vara ordinarie undervisning, alltså inte helklass eller ens halvklass, utan en-till-en. Idag är det snudd på diagnoskrav för att få rätt till sådan undervisning. Dessutom skriver skolinspektionen, åtminstone på den skolan jag jobbar, att resurser och förutsättningar måste ges lärare för att de skall kunna möta varje individ utefter hens behov.

  Återigen, tack för det bästa blogginlägget hittils
  /Marie-Louise

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s