Vad är förskola? Vad kan förskola bli? Och vad bör förskola vara?

image

Förskola

  • barnens egen arena. 
  • barnens möjlighet att vara del av ett samhälleligt sammanhang.
  •  en mötesplats för människor i olika åldrar och med olika hemkultur
  • en modern institution som förändras i takt med samhället.

….eller?

Synen på förskolan och förskolans roll i samhället är sakteligen på väg att omskapas. Samtidigt har förskolan svårt att frigöra sig från de starka traditioner som byggts upp under nästan 150 års tid, allt sedan barnkrubbornas och barnträdgårdarnas tid.

För att förskolan ska kunna bli en del av samhället fullt ut, så behöver alla vi som är verksamma i förskolan ständigt utmana vår syn på vad förskola är, vad den kan bli och vad den bör vara: Vad grundar jag mitt pedagogiska ledarskap i? Hur ser just mitt lärarskap ut? Hur kommer det sig att jag agerar som jag gör? Ser jag vuxna och barn som jämlikar? Vilken syn har jag på människor? Utgår jag från egna erfarenheter? Eller relaterar jag de pedagogiska val jag gör till teorier och ny forskning? Hur ser jag på omsorg i förskolan? Hur ser jag på lärande i förskolan? Vad innebär likvärdighet? Hur formar vi verksamheten på min enhet? Hur tolkar vi läroplanen? …etcetera

Jag är säker på att alla strävar efter att göra sitt bästa i sin yrkesroll, och jag är övertygad om att alla vill utvecklas. Jag är också förvissad om att alla kan utvecklas. Men det krävs något av oss – öppenhet inför förändring, och mod att våga kliva utanför det bekanta och bekväma. Men att ifrågasätta det man tidigare trott på är inte självklart enkelt. Inte heller att ta emot tankar som skiljer sig från de egna, och öppna upp för nya perspektiv. Det krävs vana av reflektion och problematisering, och det krävs förståelse för att kritik kan riktas mot uppdraget, utan att vara riktat mot person. Jag har många gånger upplevt person och uppdrag vara tätt sammanknippade hos pedagoger i förskolan – man vill försvara och förklara sig, i stället för att öppna upp för möjligheter att utvecklas.

Men vi kommer inte ifrån att det ingår i vårt uppdrag att ständigt reflektera över våra arbetsprocesser och verksamhetens innehåll. Förskolan ska kunna stå för likvärdighet och demokrati, och då måste vi vara säkra på att det vi gör syftar till att erbjuda barnen en arena där deras åsikter tas på allvar, en arena där de får vara med och forma verksamheten.

Förskolan måste vara barnens arena.

——–

Tack för din tid! Jag som skrivit det här blogginläggget heter Mia. Jag arbetar som utvecklingschef, med bland annat pedagogisk handledning på fem förskolor i Stockholmstrakten. Jag skriver vanligtvis i bloggen Barnkulturen. Du hittar mig också på twitter. Där heter jag @miaesa

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s