Hej då Borlänge!

Efter åtta år som skolmänniska i Borlänge kommun lämnar jag den här kommunen. Jag har arbetat som lärare i grundskolan och på gymnasiet, och de tre senaste åren som biträdande rektor på Ornäs skola. Jag vill med detta inlägg verkligen berätta för er om Borlänge och den stolthet jag känner att ha fått vara med och arbeta i den här kommunen.

Borlänge rankades 2015 i lärarförbundets mätning på 274 plats av 290, inte särskilt hedervärt faktiskt.

https://www.lararforbundet.se/basta-skolkommun/2015/borlange

Men jag skulle vilja ge annan bild av Borlänge…

Borlänge har en lång tradition av att ta emot människor från hela världen och det finns områden och skolor där det finns kring 90 procent med invånare /elever med annan härkomst. I dessa områden har man också en stor erfarenhet av att jobba med barn av annan härkomst.  Man har i skolan arbetat upp en god kunskap i hur språkutveckling fungerar och hur man får den att frodas.

Man arbetar hårt med integrationen i Borlänge och vi försöker också se till att det ska finnas barn med annan härkomst i alla Borlänges kommunala skolor.  Det medför att nästan var tredje unge ute på den landsortsskola där jag jobbar har annan härkomst. Då sker liksom integrationen på riktigt. Man lär känna varandra och blir kompisar med personer man kanske inte alls skulle relatera till annars.

Vi har ett somaliskt landslag i bandy, det kan väl ingen ha missat? Jag blir så stolt när bilder på laget pryder infartsskyltarna till Borlänge.

Borlänge är också  en skolkommun som jobbar med en aktiv fortbildning, vi mattelyfter och läslyfter i hela kommunen. Fortbildningen genomsyrar hela grund-och gymnasieskolan.  Helt fantastiskt! Det finns ett kulturcetrum Asken  och framtidsmuseum som bidrar till skolans måluppfyllelse och visar på en värld utanför skolsalen!

http://www.framtidsmuseet.se/

https://www.borlange.se/barn-och-utbildning/musikskola-och-kulturcentrum/kulturcentrum-asken/

Det finns så otroligt många smarta och kloka människor i skolan och jag vill verkligen ge en eloge till alla kreativa, roliga och fantastiska människor i Borlänges skolor. Ni går till jobbet varje dag och förändrar Världen!  Det behövs verkligen klokhet i skolan och tillsammans med hjärta så blir ju skolan en plats för alla barn och ungdomar. Skärskådar man statistiken i Lärarförbundets rakning så är Borlänges skolors lärare och personal på jobbet och jag tror att vi verkligen gillar vårt jobb!

Enligt vår värdegrund i Borlänge så gillar vi som jobbar i Borlänge kommun utmaningar och det visar vi varje dag. Det finns naturligtvis en del problem, dålig löneutveckling, låga meritvärden, saknas förskoleplatser och även skolplatser etc. Men det vet vi och arbetar för att förbättra varje dag.

Så med lite sorg i hjärtat går jag vidare till en annan kommun där jag tänker fortsätta vara med och göra skillnad varje dag .

Tack Borlänge!

 

https://twitter.com/mariaalfredsson

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s