Min arbetstid, eller din?

För två veckor sedan började mitt påsklov. Ett lov då jag, för en gångs skull, inte arbetade. Inga prov rättades, inga lektioner planerades och inga mejl lästes eller besvarades. Jag var helt enkelt ledig. Eller, ja, en del skulle nog säga att jag trots allt arbetade för visst läste jag bloggar (vem vill missa inläggen på den här bloggen?!) samt inlägg på Facebook och Twitter som handlar om skola. För mig är det inte att arbeta när jag läser på sociala medier. För mig är det avkoppling och tid till reflektion.

Mitt namn är Annika Ahlfors och jag arbetar som lärare i svenska och sva åk 7-9 på Gläntanskolan i Helsingborgs stad. Jag älskar mitt arbete som lärare, jag älskar att lära mig mer och att utvecklas. Och jag älskar det utvidgade kollegiet. Jag har skrivit om det utvidgade kollegiet i boken “En lektion för livet” så jag går inte närmare in på det här och nu.

I tisdags i förra veckan började jag arbeta igen efter mitt påsklov. Då dök det upp. Det som alltid kommer på alla lov på sociala medier. Ett litet inlägg om att “nu är det lov och ni ska inte läsa eller skriva i den här gruppen, ni är lediga”. Ingenting provocerar mig så mycket som dessa inlägg. Jag tänkte förklara varför här.

  • Som ferieanställd har man 1360 timmars reglerad arbetstid per verksamhetsår. Det finns ingen lag eller regel om en arbetstid på 35+10 timmar per vecka. Hur många timmar man arbetar per vecka regleras utifrån hur mycket arbetsbelastning man har. Det innebär att man i perioder kan arbeta mer och i perioder mindre. Den tid som är förtroendetid bestämmer man som anställd själv över. Läraren ska själv göra en professionell bedömning av vad denna tid ska användas till, hur den ska förläggas i tid och rum och hur omfattande den i praktiken behöver vara.
  • Vi befinner oss alla i olika faser i våra liv. Just nu är jag en småbarnsmamma med allt vad det innebär. Jag vill finnas hos mina barn när jag hämtat på dagis tills de går och lägger sig. När de lagt sig är jag själv helt slut och det finns oftast ingen ork till att arbeta. Helgerna vill jag ägna åt min familj så mycket det går. Under arbetstoppar händer det att jag sätter mig någon kväll eller helg men annars inte. Förtroendetiden får jag använda när jag vill och då har jag valt att arbeta någon dag under loven. Jag lämnar barnen på dagis lite senare än vanligt, åker till skolan och arbetar undan det som ska göras under någon timme. Jag får gjort massor dessa dagar! Inga lektioner att gå till, inga kollegor som stör mina tankar med prat, ingen telefon som ringer och inga elever som knackar på dörren Helt enkelt lugn och ro och fullt fokus. Dessutom kan jag fika med den personal man sällan hinner prata med annars, bland annat lokalvårdarna, bespisningspersonalen och vaktmästarna. Vilket är både trevligt och givande.
  • Det är inte alla som är ferieanställda. Det finns lärare som har semestertjänst. Dessa lärare arbetar alltså under loven. Skulle inte de få läsa och skriva om skolrelaterade frågor på sociala medier då? Och alla som finns i dessa grupper (eller på Twitter) är inte lärare. Det finns också skolledare, verksamhetsutvecklare, projektledare, chefer, föräldrar och en hel del andra människor som har arbetstid när vi andra har lov.
  • Alla har inte lov samtidigt i vårt land. Det senaste inlägget jag läste kom in samma dag jag började arbeta efter mitt lov. Provocerande? Ja! För JAG hade inte lov och var ledig den veckan. Så vad jag gör på sociala medier då är väl upp till mig?
  • Vi är väl alla vuxna människor? Vi borde väl själva kunna ta ansvar för vår arbetstid? Jag förstår att de människor som skriver dessa inlägg gör det av omtanke. Eller av rädsla för att någon arbetar mer än de själva? Av avundsjuka? I vilket fall som helst så måste var och en själv begränsa sin arbetsbörda. Om man inte klarar det hjälper knappast ett inlägg på sociala medier om att man inte ska arbeta nu. Att arbeta för mycket är inte svårt när man är lärare. Det finns alltid jobb att göra. Men om jag, faktiskt, mår bra av att läsa och skriva på sociala medier när helst det passar mig borde det väl vara upp till mig?! Om jag har extra mycket arbete att göra kan jag välja att vara mindre aktiv på sociala medier och vice versa. Men att någon annan ska tala om för mig när och om jag får arbeta, det gör mig bara arg.

Herregud foto

Så nästa gång någon funderar på att skriva ett inlägg på sociala medier och tala om vilken arbetstid alla andra har hoppas jag att den personen tänker sig för ett par gånger. Och väljer att INTE skriva det där inlägget. För övrigt hoppas jag på fortsatt trevlig läsning i alla sociala medier. Både nu och alla andra dagar under året 🙂

/Annika Ahlfors

IMG_0164

Facebook: Annika Ahlfors (lärare)

Twitter: @ahlfors3

Instagram: ahlfors3

 

Annonser

2 thoughts on “Min arbetstid, eller din?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s