Åren flyger

image

Sommarlovet närmar sig med stormsteg. Terminerna går snabbare för varje år. Det kommande sommarlovet är det sommarlov då jag får sluta arbeta om jag vill.

Vill jag det?  Ibland vill jag. Ibland inte. För det mesta tänker jag inte på att jag är i pensionsåldern. Det känns för konstigt. Vart har åren tagit vägen? Ordet har en negativ klang när det gäller mig själv. Jag har inte hunnit med att tänka på pension. Har inte börjat längta.

Passionsåldern låter mera lockande. Vad har jag för passionerade saker jag vill göra hela dagarna om jag inte arbetar? Saker som ger mig mening, stimulans och får mig att känna att jag finns med och behövs i ett sammanhang, utanför min familj.

Jag fortsätter nog ett par läsår till? Tankar som kommer ibland kan vara: ”Gör jag någon nytta egentligen eller tycker de andra att det är dags för mig att avgå?”  När jag pratar med min man eller med mig själv om de tankarna vet jag att jag gör nytta i skolan. Att jag har stor kompetens, att jag driver saker som är viktiga. Jag tror också att det är bra att det finns äldre mer erfarna lärare tillsammans med de unga snabba. Vi kan kompletterar varandra.

Jag älskar mitt jobb men upplever att det blivit alltmer stressigt i svenska grundskolan. Känslan av otillräcklighet finns där hur mycket jag än arbetar. När helgen kommer är jag trött. När loven kommer tar det lång tid att gå ner i varv. Detta livsmönster är inte något nytt för mig. Det har inte med åldern att göra.

Innan  jag slutar min lärarbana ska jag försöka förverkliga något som jag inte lyckats med på 44 år i skolans värld. Bara för att få känna hur det känns. Jag ska försöka att inte hela tiden ta energi från framtiden. Att inte ge allt till jobbet. Att säga nej ibland och att inte arbeta och läsa jobbmail alla helger. Jag ska träna på att vara en good enough teacher. Det får räcka.

Fimageör ett år sedan fick jag en utmaning från en av mina tidigare kollegor som doktorerat inom läs-och skrivområdet. Hon ville att jag skulle skriva ett kapitel i en bok som hon skulle ge ut. Boken heter Grundläggande läs-och skrivundervisning. Redaktör är Tarja Alatalo. Mitt kapitel är från ett praktiknära perspektiv. Jag berättar från min lärarbana som lågstadielärare, speciallärare och numera specialpedagog om hur jag arbetat med läs-och skrivundervisning i mina olika uppdrag.

Det var när jag skrev det kapitlet som jag räknade mina år i skolan och insåg att det var en lång tid. Det var också fint att minnas hur jag arbetade med mina första klasser. Att lära barn läsa och skriva blev något jag genast började brinna för. Den passionen finns fortfarande kvar. Numera gör jag inte själva hantverket själv men arbetar aktivt för att alla pedagoger som jag träffar ska bli kunniga inom läs-och skrivområdet. Läslyftet, där jag är handledare är väldigt välkommet för mig. Jag hoppas att kommunerna tänker fortsätta att gå igenom många av Läslyftets moduler. Äntligen finns det öronmärkt tid att diskutera läs-och skrivundervisning.

Jag observerade i en etta nyligen. En elev kom fram till mig och frågade vad jag skrev. Jag svarade att jag skrev upp sådant som man gjorde i ettan. Hans replik var: ”Har du inte gått i ettan?” Jag log och sa: ”Jo men det var längesen.”

Jag började nog älska skolan redan i ettan. Och det har nog aldrig gått över riktigt. I alla fall inte det som handlat om läsning och skrivning.

Jag vill avsluta med en visual poetry som ett av mina arbetslag hade som redovisning av årets arbete inför ett sommarlov. Vi samlade ord och rappade.image

Heja alla fina ambitiösa pedagoger ute i skolorna. Att vara lärare är viktigt och fint!

Jag glömde räkna med mina egna år i skolan som elev.  44+15. Det blir ju 59! Och jag som bara är 45!! Det är nåt som inte stämmer😉

Ann-Ki Jones specialpedagog i Leksand

Annonser

One thought on “Åren flyger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s