En mötesplats. En inspirationskälla. Varje månad.

Berättelsen om #PedagogiskPub Lund

PedPub

Carina, Åsa, Anja, Olle och Ingrid. #kollegialt

En plats för inspiration

I januari 2013 var jag tillsammans med en kollega, Anja Ritzau på BETT-mässan i London. BETT är Europas största skolmässa för modernt lärande och ofta reser man med en arrangör som skapar en konferensresa i samband med mässan. Vi var på en sådan konferensresa och vi bodde på Hotel Cumberland i centrala London tillsammans med nästan 500 andra svenskar med intresse för skolutveckling. Det var intensiva dagar, började tidigt och fortsatte långt in på natten. Inte nattklubbssudd utan intensivt nätverkande med kollegor från hela landet.

Känslan av att befinna sig i en bubbla var påtaglig och vi drogs med i en kollektiv virvel av att inget är omöjligt och att det är nu det händer! Vi är med och förändrar skolsverige.

En idé väcks

På hotellet bodde också tre kollegor från en annan skola i Lund. Det var Ingrid Tidvall, Carina Hinn och Åsa Hellgren som alla arbetar på Fäladsgården, en 6-9 skola. Vi umgicks en del och under en snabblunch på Mc Donalds i Kensington började vi prata om den här närmast euforiska känslan om att allt är möjligt och att formen för konferensen inbjöd till det med informella möten, inspirerande input och trevlig miljö.

  • Tänk om man kunde återskapa den känslan på hemmaplan? På en after work, till exempel?
  • Vi skulle kunna ha en gemensam afterwork med våra två skolor?
  • Eller så har vi en helt kommunövergripande after work?

Idén hade slagit rot och vi spånade om tänkbara lokaler där vi kunde vara. Café Athen på studentborgen AF i Lund var en idé och Pedagogpuben Sokrates kändes som ett kul arbetsnamn.

En idé tar form

Skärmavbild 2016-02-29 kl. 20.37.34Väl hemma igen drabbas man snabbt av vardagen, men vi släppte inte idén. Genom en chatt-tråd på Facebook kunde vi gemensamt spåna fram upplägget för den första träffen.Det visade sig att vi var lite för lite studenter för att få vara i AF-borgen, men barerna i stan inte var direkt överfulla i början på veckan. Och på Herkules Bar på Stortorget mitt i stan kunde de ta emot oss. Det var till och med så att de öppnade baren på måndagskvällen enbart för PedagogiskPub.

Trevor Dolan

Samtidigt som vi var i London var även skolforskaren Trevor Dolan där. Han kläckte idén om att lärare borde träffas oftare under informella former för samtal om skola och lärande. En Pedagogisk Pub helt enkelt. Bara någon månad senare gick Trevor tragiskt bort och till hans minne hölls en första Pedagogisk pub i Stockholm i början av mars. Snart startade fler kommuner egna Pedagogiska Pubar och när vi fick nys om det var namnet taget. 

Första Puben

Skärmavbild 2016-02-29 kl. 20.50.51

Vi ville ha en inramning av träffen och satte ett första tema: Lustfyllt lärande. För att få igång deltagarna skapade vi diskussionsfrågor som skulle hjälpa till i samtalet. Vi kallade denna speed dating för Bryt och byt. Första puben hade vi i slutet av maj och vi marknadsförde genom alla kanaler vi kunde komma på. En facebook-grupp för snabb information och delning och en blogg där vi kunde samla information. Sedan skapde vi en affisch som kunde printas ut för personalrum och fikarum. För att ha koll på vilka som skulle komma skapade vi konto i Eventbrite dit folk kunde anmäla sig och där man sedan kunde skicka påminnelser, spara adresslistor och printa ut namnlappar. Eventbrite har varit en stor tillgång där adresslistan vuxit för varje pub vi haft. Namnlappar har också varit bra.

Gästinspiratörer

Och efter det har det bara rullat på. Vi älskar Puben som vi ibland kallar vår bebis! Inför terminsstart träffas vi för att sätta de olika träffarnas tema och sedan ett drygt år tillbaka har vi haft inspirationstalare som gästat puben och som har hållit ett tio minuter långt anförande för att sätta ämnet och inspirera till samtal. Det har varit Helena Kvarnsell på temat Kampen om tiden. Professor Björn Regnell talade om programmering och programledarna till Mifforadio satte temat om tillgänglighet. Ibland har vi haft personer på länk via Skype, i februari gästade Lotta Bohlin oss när temat handlade om angelägen undervisning. När vi hade ett tema om läsning spelade Anne-Marie Körling in en hälsning till oss som visades exklusivt för alla deltagare. Det gjorde även Anna Kaya när temat handlade om mottagandet av nyanlända.

Inför valet 2014 bjöd vi in partirepresentanter för kommunfullmäktige för att prata om Vision för Lunds skolor. De fick 5 minuter vardera att hålla ett litet anförande och de hade några förhållningsregler: de fick inte referera till något annat parti och de fick inte nämna PISA-rapporten. Under utfrågningen efteråt, som skedde i grupper var det partirepresentanterna som fick ställa frågor till deltagarna. inte tvärtom.

Energi

Vi vill att puben ska ge energi och lust till sitt uppdrag. För att motverka att diskussionerna blir negativa och gnälliga ligger det på varje bord smajlis, en glad grön gubbe för att påminna om detta. Men vänder man på den är det en röd sur gubbe och det står vem som helst fritt att vända till röd gubbe om man tycker att samtalet tar den vändningen. Då är det diskussionsgruppens gemensamma ansvar att vända samtalet så att gubben blir glad igen. De brukar nästan alltid ligga med gröna sidan upp.

Samtalsmenyer

Man får ju inte sitta med vem man vill. Med nummerlappar delas deltagarna in i grupper om 3-5 personer. På borden ligger samtalsmenyer med frågor som kan vara ett stöd i diskussionerna. Diskussionspasset pågår i 15 minuter, sedan är det bryt och byt. Nya nummerlappar och nya samtalspartners i ytterligare 15 minuter. Men sedan är det fri lek. Mat och dryck serveras och många hänger kvar en stund efteråt.

Samtalsmenyerna har vi samlat på vår blogg.

Bredden

Vi har besökare från hela sydvästskåne, det är långt ifrån bara lundapedagoger som besöker puben. Inte heller är det bara lärare som kommer. Skolledare, bibliotekarier, läromedelsförläggare, förvaltningsledning och studenter kommer också. Vi har idag 457 personer på en sändlista i Eventbrite. Alla på listan har någon gång anmält sig till puben och får därmed också en inbjudan en vecka i förväg.

Framåt

Att arrangera dessa kvällar är en enkel match i förhållande till det man får igen. Vi ger inte upp #PedagogiskPub i första taget, vi har planer på framtida teman och framtida gästinspiratörer. Så länge folk kommer och så länge vi får ha en lokal att vara i kommer vi att fortsätta!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s