I huvudet på en slöjdlärare

Som lärare i slöjd får jag jobba kreativt och skapa mycket. Men framför allt så får jag vara med i elevernas skapandeprocesser och leda dem vidare mot deras mål. Det är dock inte alltid jag behöver leda dem vidare, ibland kan jag titta och förundras över hur eleven lär sig och utvecklas. Vi testar nya metoder, tekniker och material och det händer att jag också lär mig samtidigt som eleverna lär sig, kanske inte samma saker men det är trots allt lärande. Varje dag bjuder på nya utmaningar och även jag utvecklas hela tiden i mötet med elever och kollegor för tillsammans blir vi bättre!

Jag heter Leif Blomqvist och jag jobbar på Sandgärdskolan. På skolan som ligger i Sandared en mil utanför Borås går elever i år 7 – år 9. Sen jag började som lärare för cirka tio år sen har jag bland annat försökt att tänka på några saker i mötet med mina elever i slöjdsalen. Och dessa saker och några till tänker jag berätta om här.

– Jag vill bemöta mina elever på ett positivt sätt. Det kan innebära att jag försöker hitta det positiva i en situation eller att jag försöker möta eleverna med ett leende varje dag. Men det innebär också att om en elev kommer till mig och säger att han eller hon inte kan brukar jag komplettera med: du kan inte än! Det är så viktigt att eleverna inte ser sig själva som att de inte kan utan som att de kan…lära sig. Vi lär oss hela tiden och det gäller att förhålla sig till det. Och det innebär också att om eleven gör ett ”fel” eller om det inte blir som denne tänkt sig så är det ett lysande tillfälle att lära sig. Och visst är det roligare att höra från en som måste börja om med en del till sitt projekt att ”nu vet jag hur jag inte skall göra” eller ”nu har jag lärt mig nya saker”. Att jag försöker vara positiv eller ha kul kan också ta sig uttryck i att jag försöker ha roligt och bjuda lite på mig själv även när jag spelar in en inspirations- eller instruktionsfilm.

Jag såg en intervju i vinterstudion häromveckan med en av våra duktiga skidåkare i svenska landslaget som kanske inte nått de resultat denna säsong som de gjorde säsongerna innan. Reporten frågade efter loppet om skidorna som inte fungerade, kanske var det vallningen som var dålig, hur skidåkaren hade åkt dåligt på andra varvet och så fortsatte det och skidåkaren fortsatte att försöka försvara att allt det dåliga som hade hänt under loppet. Det nästan syntes på skidåkaren hur denne bara sjönks ihop mer och mer och mot slutet av intervjun pratade även skidåkaren om hur dåligt loppet hade gått och hur dennes prestation var undermålig. Även om det kanske inte är reportens uppgift att jobba med att utveckla skidåkaren så tror jag att vi hade fått se en annan skidåkare nästa lopp om reportern istället hade ställt frågor som låtit ungefär så här: Jag såg hur fantastiskt du åkte upp för första backen och hur de andra hade svårt att hänga med då, eller hur? Hur kändes det då? Vid varvningen höll du verkligen jämn fart med de andra och det var så härligt att se hur du njöt när du gav dig ut på andra varvet. Och din placering visar på att du har förbättrat dig sen förra helgen. Det ser riktigt bra ut inför den fortsatta säsongen. Bra jobbat!

Visst låter det sista mycket trevligare? Och sätt dig in i situationen att få höra det som fungerar och bli påmind om detta. Jag tror att det skulle lyfta skidåkaren. Jag är övertygad om att han/hon vet vad som gick fel under loppet och jag är samtidigt säker på att han/hon vet vad som gick helt enligt planerna. Men att få höra vad som är bra mår alla bra av och stärker självförtroende och gör att man utvecklas. Och just att få eleverna att tänka positivt även när det kanske inte blivit precis som de tänkt sig är viktigt, tycker jag!

– Alla elever har olika förutsättningar och det måste jag förhålla mig till och därför är det viktigt att jag är flexibel i min undervisning. Det innebär bland annat att jag måste skapa förutsättningar för alla att lyckas. Det kan innebära att jag sätter upp lappar med verktygsnamn intill alla verktyg och redskap i salen för att det skapar trygghet för vissa elever. Det kan också innebära att jag ger någon elev skriftliga instruktioner i steg för steg för denna eleven måste ha det för att klara lektionsarbetet. Kort sagt jag måste möta eleven där den befinner sig!

– Det finns inga fel bara utvecklingsmöjligheter brukar jag säga till eleverna och jag blev påmind om detta när jag en gång gjorde en film där jag tillverkar en liten enkel hylla som jag medvetet har gjort ett antal fel på (fel enligt mig i alla fall). Jag ville att eleverna skulle hitta felen och jag döpte först filmen till ”finn fem fel”. När jag sen testade den på eleverna fick jag direkt höra från dem att det finns inga fel, bara utvecklingsmöjligheter. Jag fick helt enkelt döpa om filmen till ”finn fem utvecklingsmöjligheter”. Hittar du utvecklingsmöjligheterna i min process i filmen nedan? Kolla och se.

– Jag använder digitala resurser i min undervisning för att jag har den möjligheten eftersom Sandgärdskolan är en 1-1 skola. Jag spelar in filmer som instruktioner och inspirationer för att hjälpa elever vidare i sina projekt. Dessa filmer och andra digitala resurser är ett komplement till elevernas loggböcker där de berättar om dagens arbete och hur de skall gå vidare. Då kan jag lägga in en länk till en film eller en annan digital resurs som svar om det behövs för att de skall kunna förbereda sig inför nästa lektion. Modellen kallas flippad undervisning. Jag arbetar med att skapa självrättande quiz för att eleverna skall kunna öva sig på begrepp och liknande saker. Jag använder snapgudie, kahoot, voto, padlet, thinglink och mycket mycket mer som innebär att eleverna kan lära sig mer och utvecklas längre. Det innebär inte att alla eleverna använder alla men som jag tidigare nämnde så har alla elever olika förutsättningar och därför måste jag vara flexibel i min undervisning. Att använda digitala resurser i min undervisning ger mig möjlighet att vara flexibel.

Sen dag ett som lärare fram till idag har jag lärt mig nya saker. En del av dessa nya insikter eller lärande leder till utveckling av min undervisning och det kanske är det som gör att jobbet är så spännande och givande men också att jag vet att jag även i fortsättningen kommer lära mig nya saker varje dag bidrar till att jag har ett underbart jobb. Så min uppmaning till dig just nu är att:

-Le och var positiv.

-Se möjligheterna och inte problemen.

-Se vad som fungerar och gör mer av det och mindre av det som inte fungerar.

-Låt eleven vara den han eller hon är och möt eleven där han eller hon befinner sig.

-Det finns inga fel bara utvecklingsmöjligheter.

-Använd digitala resurser för att hjälpa eleverna vidare.

-Var flexibel

-Lär dig nya saker varje dag.

Läs gärna vidare på:

http://slojdlararen.wordpress.com

http://sarlaslojd.wordpress.com

https://www.youtube.com/user/slojdarna

http://twitter.com/leifhblomqvist

Annonser
Det här inlägget postades i Skola, Slöjd av slojdlararen. Bokmärk permalänken.

Om slojdlararen

Slöjdlärare på Sandgärdskolan i Borås. Försöker hitta nya vägar för att utveckla mina och mina elevers kunskaper. När det gäller bloggande och IKT är jag nyfiken och hoppas att nyfikenheten kommer vara för evigt. Driver slöjdbloggen "Slöjd-Sandgärdskolan/Särlaskolan" som ett försök att flippa min undervisning, och berättar även om mina tankar i bloggen "I huvudet på en slöjdlärare". Försöker möta eleven där denne befinner sig i sitt lärande.

One thought on “I huvudet på en slöjdlärare

  1. Ping: Blogga | I huvudet på en slöjdlärare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s