Läxmeny

Nu tänker jag inte kasta mig in i läxdebatten, däremot tänker jag berätta om ett sätt att ge läxor som fungerat bra i min klass. Lite bakgrund kan vara på plats som förklarar mitt tänk.

Min arbetsplats är på en liten skola som ligger utanför Gävle. Vi har för närvarande 95 elever fördelade över Fskl – åk 6. Nästan varje läsår blir det åldersintegrerade klasser med allt vad det innebär. Att arbeta på en liten enhet låter idylliskt men det är hela tiden ett pusslande med resurser. Förra läsåret, då jag hade åk 3-4, innebar det en hel del planering för både lektioner och läxor då det fanns flera elever med särskilda behov.

Det kändes inte tillfredsställande med läxbiten, jag hann inte följa upp läxorna och ge respons så som jag önskade. Rättningen tog dessutom alldeles för mycket tid från den värdefulla planeringen. Helt läxfritt var inte heller att tänka på. Läsläxan är för mig odiskuterbar – den ska göras! Dessutom vet jag att föräldrarna gärna vill ha insyn i det vi gör på dagarna i skolan och ett sätt är att få ta del av läxorna.

I och med att det inte blev mer än repetition, flippade förberedelseläxor eller “ta igen”- läxor så var det dags att tänka om! Ett ypperligt tillfälle att involvera eleverna, som för övrigt inte tycker att de får vara med att bestämma. Resultatet blev en läxmeny i tre nivåer, där eleverna har varit med och bestämt hur läxorna skall göras och till viss del vad. Vi bestämde att en lektion i veckan skulle vara redovisningstid där både jag och eleverna gav respons. Hur det hela fungerade kan du läsa under “Hur du beställer”.

Picture1

Picture4

Resultatet var över förväntan, så mycket läxor som blev gjorda med en sådan glädje, noggrannhet och insats. Jag märkte att eleverna hade mer positiva känslor i samband med läxläsningen och de presterade bättre över tid (precis som forskning tidigare visat). Kan inte tänka mig att min tävlingsinriktade klass endast gjorde läxorna för att “tjäna” chilis, det märktes på det engagemang som fanns. Eleverna lärde verkligen av varandra när redovisningarna gjordes, de utvecklade och byggde på läxorna varefter terminen gick. Föräldrarna fick insyn i de arbetssätt vi använde oss av dagligen i skolan. Alla upplevde läxorna som mer kreativa och spännande och helt automatiskt blev det ett fördjupat lärande. I och med att de även fick välja blev de mer motiverade och kände att de klarade läxorna bättre. De som behövde mer stimulans fick frihet att utveckla uppgifterna, individanpassat med andra ord.

Picture3

Picture5

Till elevernas stora besvikelse (och min) har Läxmenyn inte fungerat att genomföra det här läsåret då vi bland annat är fyra olika lärare som undervisar i klassen. Ser fram emot nästa läsår då det är “fritt fram” igen 🙂

Twittrar som @bildjane samt som en av medlemmarna i @bildamnet
Creative Commons-licens
Läxmeny av Jane Sjögren är licensierad under en Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell-DelaLika 4.0 Internationell licens.

Menyerna finns på Google Drive:
https://drive.google.com/file/d/0BzVzmx-iCpFaVzVCMjdaX2VYaHM/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/0BzVzmx-iCpFaY2JBUE44MkJBVGM/view?
https://drive.google.com/file/d/0BzVzmx-iCpFaVHo4VDhnclJaaEk/view?usp=sharing
https://drive.google.com/open?id=0BzVzmx-iCpFaSVpCOHBRRGV4Unc

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s