”Jag vet nu hur man kan göra skillnad!”

Idag får Ida och Ingemar ordet! De är 12 år och går i 6B på Edboskolan i Huddinge. Idag ger de sin syn på skolan!

”Vi i 6B och 6A har börjat en ny tid i skolan, vad vi hoppas ska bli en ny era för skolans utbildning och för skolans effektivitet. Vårt mål är att i framtiden så kommer skoldagen ha utvecklats och inte längre handla om att ett trettiotal barn sitter på sin bänk och stirrar rakt framåt medan läraren babblar.

I skolans förflutna var barnen alltid rädda för ett slag på fingrarna med en linjal. Min farmor har berättat för mig en historia om när hon var en tonåring och en av killarna i hennes klass pratade rakt ut. Detta ledde till att rektorn tog en promenad runt alla bänkar och gav samtliga elever ett slag på fingrarna med en linjal och hennes fingrar hade ett stort rött streck och märkena kan synas fortfarande. Tur att skolan utvecklas.

Vi har i knappt två terminer jobbat entreprenöriellt i dagens samhälle och media för att få en tredje säsong av ett program av UR som heter Geografens testamente. Vi vann kampen och det kommer att bli ett nytt program.  2015 är bakom oss och det kommer aldrig tillbaka och vårt projekt ”Rädda Geografens testamente” kommer alltid vara i vårt förflutna och även om det var en otroligt svår kamp så var det det bästa året i mitt liv.

Nästan alla av er som läser är lärare så nu ska jag berätta vad du som lärare kan göra för att ditt klassrum ska bli mer entreprenöriellt. Du kanske tänker att jobba entreprenöriellt bara är en ursäkt för elever att jobba på ett oortodoxt sätt för att det är “roligare”. Men det är faktiskt lärolikt och det är bra att lära sig om man vill öppna en affär och har pr‐problem eller om du vill starta ett eget företag. Nästan alla nutida jobb behöver i alla fall lite kunskap om att jobba entreprenöriellt.  Entreprenöriellt lärande tränar också din kreativitet, din kommunikationsförmåga och ditt initiativtagande.

Det känns som om att jag säljer entreprenöriellt lärande som en vara men tro på mig när jag säger att jag informerar er om den nya eran i skolans historia som vi försöker uppnå. Vi och några andra är pionjärer och jag kommer med ett budskap. Vi har tidigare samlat in 12 000kr till barnen som flyr från Syrien och nu så håller vi på att samla in pengar till barnsoldater i Afrika som drogas och tvingas att döda sina föräldrar och att gå ut i krig. Just nu har vi snart 17 000 kr men när detta publiceras så har vi säkert mycket mer.

Vissa folk som vi har stött på har frågat vad vi får i gengäld för det som vi gör. Det finns en känsla så stark när man hjälper någon annan människa. Jag känner till den, det gör ni alla, den kallas glädje och det känns som om jag inte behöver ge något mer exempel på varför vi gör det.ingemar blogg Som vuxen kommer jag att komma ihåg hur vi jobbade entreprenöriellt. Jag kommer inte att komma ihåg vad vår so-bok hette i sexan, utstående minnen är minnen som står ut, eller hur? Jag brukar ha en kliande känsla i skolan när jag lär mig saker och inte förstår varför jag ska lära mig just det. Det stör mig att jag lär mig om saker som inte behövs och det får mig att inte ge det mitt allt. Varför? För att jag inte kommer tänka tillbaka på när jag gav mitt allt på till exempel ett prov när jag är 30 år och hur tacksam jag är att jag pluggade dag och natt för att få ett A. Den energin kan användas till att rädda döende barn och att lära mig mer samtidigt. Jag vet vad som är viktigt för mig att kunna i framtiden och jag är ledsen, men Picassos födelsedatum är inte min prioritering.”

Ingemar Sandén, 12 år

”Hej!

Jag heter Ida och går i 6b på Edboskolan. Vi har länge jobbat med att använda våra demokratiska rättigheter på olika sätt. Vi har räddat tv-serien Geografens testamente, vi har samlat in pengar till Syrien och nu samlar vi in pengar för att hjälpa barnsoldater. Jag tycker att det sättet som vi jobbar på är väldigt bra eftersom att det vi gör faktiskt hjälper andra.

Skillnaden mellan att jobba vanligt (som tex att kanske sitta och skriva en text om medeltiden som man får betyg på) och att jobba entreprenöriellt är att om man skriver en text så händer det inte så mycket med den sen men om man jobbar som vi har gjort så kommer man ju ut till många och kan hjälpa folk. Jag tycker att fler skolor borde jobba som vi gör. Man har mer nytta av att jobba entreprenöriellt än att bara sitta och skriva för läraren.

Tack vare att vi har jobbat så utåtriktat så har skolan blivit mycket roligare.  Skolan har blivit roligare för själv så gillar jag mer att jobba utåt, att hjälpa andra istället för att skriva en text som kanske bara en person läser.  Och jag tror att det har blivit extra roligt för oss för att vi har fått vara med om så mycket roligt. Vi har varit med i många tidningar och Lilla aktuellt 4 gånger och även varit med i andra program två gånger. Och så har vi fått pris! Vi har vunnit Huddinge demokratipris vilket känns så himla bra att barn också kan få ett sånt fint pris.

Ett tips till lärare är att tänk efter vad som mest är värt att göra. Skriva en text som det inte händer så mycket med eller tillexempel samla in pengar till folk som faktiskt har det mycket sämre än oss? Och det är faktiskt inte svårt! Man kan börja med att tillsammans med eleverna tänka ut vad man vill hjälpa till med och sen så kan man på olika sätt sprida budskapet. Om man ringer tidningar eller företag kanske man får ett nej de första gångerna men ge inte upp för det. Det är ganska bra att man får ett nej några gånger för någon gång så kommer någon att säga ja. Man blir bättre och bättre på att ringa. Och sluta inte kämpa även om någon säger nej för det finns så mycket man kan göra. Mycket går igenom om man inte ger upp, kom ihåg det.  Det är viktigt att alla i klassen samarbetar och kämpar tillsammans. Alla är bra på nått.

ida bild bloggAnnars ett stort tips är att ringa till olika matbutiker och fråga om sponsring för om ni tillexempel får godis så kan ni sälja det för att få in pengar. Och pengarna kan man sätta in på ett konto på Rädda barnen och Röda korset och några fler. Vi har fått flera hundra kilo godis till vår klass bara genom att ringa! Just nu är vårt konto hos Rädda barnen uppe i över 16000 kronor. Men det beror också på att vi har skrivit och sålt en egen tidning.

Det senaste året har jag lärt mig retorik, entreprenöriellt lärande och demokrati. Och jag har även lärt mig att inte ge upp utan att fortsätta. Jag vet nu hur man kan göra skillnad och hur man använder sina rättigheter.”

Av Ida Jonsson, 12 år

Här är vår klassblogg: http://www.gabna.wordpress.com

Här är vår temablogg: http://www.tillsammansovegranser.se

Annonser

6 thoughts on “”Jag vet nu hur man kan göra skillnad!”

    • Det tror jag absolut att de kan! Åtminstone ska vi sträva dit. Jag har just nu 50 elever och jag skulle säga att dessa texter är (väldigt välformulerade) representanter för de tankar och reflektioner vi har i klassrummet. 🙂

      Liked by 1 person

  1. Ping: Kritik eller härskarteknik? | Fröken Ann

  2. Ping: 6B diskuterar om twitter – Klass 6B Edboskolan

  3. Ping: Eleverna ger svar på tal | Fröken Ann

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s