Ett gemensamt lärande

Det kollegiala lärandet utvecklar mig som lärare. Fantastiska kollegor som delger, tänker tillsammans och utvecklar vår skola varje dag, inte minst via pedagogiska grupper på sociala medier. Tankar, idéer och reflektioner som gör oss starkare i det som vi alla vill. Skapa en bra och utmanande  skola för varje elev! Jag utvecklas som lärare både när jag får hjälp av kollegor men även när jag själv för vidare mina kunskaper till någon annan.

Detta sker också i klassrummet och eleverna är en enorm resurs för varandra. I min klass har vi arbetat med ipads i undervisningen i drygt ett och ett halvt år. Sedan vårterminen i ettan. Ett fantastiskt redskap som öppnar för nya möjligheter där vi tillsammans utvecklar arbetet. Det främjar kommunikation och samarbete på ett sätt som jag innan inte hade förväntat mig. När vi inledde arbetet med ipads utgick vi till en början från elevernas egna foton / bilder som de tagit och som gav dem möjlighet att dokumentera och göra lärprocesserna synliga .Ganska snart började vi också att skapa filmer. Jag lärde en elev grunderna för hur de skulle gå tillväga och eleven fick i sin tur visa en kompis som i sin tur visade en klasskompis……

På en förmiddag hade hela min klass på tjugofem elever lärt sig och skapat en film. Tror det var många förmågor som tränades denna dag då de fick instruera och lära sina kompisar. Ett arbetssätt som vi fortsatt med. Tekniken ger oss möjlighet att skapa det som är viktigt på riktigt och skapar en stolthet hos eleverna. Att de lär varandra gör också att de tar ansvar för sitt eget lärande. Det främjar kommunikation och samarbete men gör också eleverna väldigt självständiga och de ges möjlighet att delge varandra information och feedback. En stor fördel när man vill att elevernas arbete ska utgå från elevernas bilder /undersökningar är att ipaden kan följa med utanför klassrummet och sedan kan arbetet fortsätta inne i klassrummet.

Upptäcker dagligen nya möjligheter med att arbeta med digital teknik i undervisningen. Många exempel på vår digitala resa finns att se på vår klassblogg . Att arbeta med ipads i undervisningen är inte bara utvecklande för eleverna utan även för mig som lärare. Att våga prova och kanske misslyckas, försöka igen och lyckas. Det gäller bara att vara öppen och skapa ett klassrumsklimat som främjar nyfikenhet och gemensamt lärande Jag lär eleverna, de lär varandra och ibland (ganska ofta) även mig. Tillsammans och med våra elever blir det så väldigt bra.

Jannike Tofält

Förstelärare Edboskolan

http://www.jannikesklass.blogspot.se

 

 

 

 

Annonser

One thought on “Ett gemensamt lärande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s