#Guldiskolan

Hej på er! Jag som skriver detta inlägg heter Marika Edberg och jag kommer från en liten ort i Värmland. Jag undervisar i matematik och svenska. Jag tycker att jag har ett fantastiskt yrke, håller ni med mig?

Surfade runt på twitter. Stannade till vid ett inlägg där det diskuterades att vi borde börja lyfta våra #guldiskolan stunder. Att det florerar mer och mer negativitet kring vårt yrke istället för positivitet. Ur den diskussionen föddes denna blogg och jag tänkte nog inte mer än i 5 minuter innan jag anmälde mig. Anmälde mig till att ge er en bild av mina #guldiskolan stunder.

Men vi backar bandet lite innan vi kommer fram till guldet. Vi tar en dos av verkligheten först och även lite tankar.

Mannen i affären tittade på mig.

Jasså, så du jobbar som lärare du, sa han.

Självklart svarade jag och undrade vad för fråga som skulle komma härnäst. På sista tiden har jag fått en del frågor om hur det är i skolan med alla nyanlända elever, stressen, lönen och därefter fått kommentarer som ”jag skulle då aldrig vilja bli lärare”.

Men innan jag hann få en till fråga så avbröt min syster mannen och sa att hon också utbildar sig till lärare och att hon just nu har ett vikariat.

Då tittade han på mig och undrar varför jag inte avrådde henne från yrket när det hela tiden pratas i media om vilket påfrestande jobb vi har för en dålig lön. Visst sa han det lite skämtsamt, men det är ju hans bild av vårt yrke. Den bilden delar han säkert med många andra också tyvärr, det är ju inte första gången någon skakar i huvudet när jag berättar att jag är lärare.

MEN! När min syster berättade för mig att hon tänkte börja studera till lärare så svarade jag henne att det är ett av dem mest givande yrke hon någonsin kan ha. Man får så mycket och man utvecklas så mycket som person. Fick jag möjligheten att backa tiden cirka 7 år när jag påbörjade min utbildning så skulle jag gjort exakt samma val igen.

Men varför brinner jag så mycket för detta yrke då? Varför tycker jag att det är så roligt, givande?

En anledning är hur det utvecklar mig som person.

En annan anledning och den främsta är eleverna.

Hur utvecklar det mig som person då? Det känns som att jag utvecklar ett djupare perspektiv på saker, får en ökad förståelse, mer kunskap. Jag blir rik i mina möten med olika människor.  Jag utvecklas i ett samtal med en kollega, när vi har våra läslyftsmöten, när jag läser en forskningsartikel på nätet eller via det kollegiala lärandet i exempelvis facebookgrupper, för att nämna några.  I år har jag till exempel börjat med flippat klassrum. Det kunde jag aldrig tro om mig själv med tanke på min prestationsånget. Spela in filmer med genomgångar och publicera på nätet så alla elever och deras vårdnadshavare kan se när du har prestationsångest kan liknas med att äta nötter när du är allergisk, jätte dumt. Men så gjorde jag det och märkte att det gav mina elever och våra mattelektioner jätte mycket. En vinst för eleverna och en vinst för mig. Jag vågade och jag utvecklades som person. Att känna att du klarar av något du inte trodde var möjligt är en härlig känsla.

Varje dag så försöker jag bära med mig fyra ledord som ska hjälpa mig att utvecklas. Dessa fyra ledord är: Positivitet, motivation, inspiration och nyfikenhet.  Jag ser mig själv aldrig som fullärd inom nått område utan jag strävar hela tiden efter att lära mig mer, utvecklas och förbättra min undervisning och saker som styr runt om.

better teacher.jpg

Men det som är min största motivation, inspiration och glädje är mina elever. Det är även de som ständigt väcker min nyfikenhet och lust till utveckling. Det är eleverna som främst gör att jag brinner så mycket för detta yrke. Som gör att jag tycker att det är så givandet och utvecklande.

Jag brukar tänka att flera av eleverna som vi möter ska ha vår största beundran, respekt och empati. För saken är den, att vi inte bara utbildar elever utan vi stöttar och bemöter dem på många fler sätt än så. Vi lever i en tid där flera av våra elever vi dagligen träffar har upplevt saker som vi inte kan föreställa oss. Trots detta sitter de i klassrummet och räknar i sina böcker fast tankarna ibland tar dem till något helt annat ställe än uppställning med addition. Trots alla faktorer som ställer till det för dem så försöker de alltid sitt bästa.

Nu har jag tagit både lite bakgrund och tankar. Så nu kommer jag ge er #guldiskolan stunder ur min vardag, min vardag som blir så fruktansvärt bra tack vare dessa elever.

Efter en genomgång i matematik så ställer jag frågan om det är något eleverna undrar innan vi ska sätta igång och räkna. En elev räcker ivrigt upp handen.

Vad heter katt på norska?? Det är något jag alltid undrat över.

Där och då uppskattade jag inte kommentaren lika mycket som jag gör nu. Då reflekterade jag över min roll som pedagog och kände mig oduglig. Nu är det mer som ett varmt minne av hur härliga elever kan vara.

Den 8:e december fyllde jag år. På morgonen tar jag min vagn och rullar ner mot klassrummet. Sätter nyckeln i dörren och går in. Då hoppar 20 elever som varit gömda fram och sjunger ”ja må hon leva”. Fick ett flertal kramar och fina kort.

IMG_3081

Vilken annan yrkesgrupp möts av en sådan fin hälsning på sin födelsedag? Inte särskilt många skulle jag tro..

 

Vintern 2015 så var vi på skidutflykt. En av mina elever hade med sig en Pommac flaska och två små glas. Han tycker vi skulle skåla och fira vilken bra dag det var.

Vi diskuterar värdegrundsarbete och en elev räcker upp handen och säger.

Jag kan ju låta andra elever få gunga med mig.

Denna ärliga, snabba kommentar fick mig att brista ut i skratt. Tårarna kom och resten av klassen fick också ett härligt skrattanfall.

Mina barns kusin hade crosstävling så vi åkte iväg för att kolla en lördag. Väl där märker jag att två av mina elever också skulle köra. Självklart ställde jag mig och hejjade på dem. Detta gjorde dem så otroligt stolta och veckan därpå märkte jag en fördjupning i vår relation.

Dessa två lappar från eleverna talar nästan för sig själv. Att få sådana kommentarer gör en alldeles varm i hjärtat. Sedan undrar jag återigen, vilken annan yrkesgrupp får sådan uppmuntran?

 

Vi var mitt uppe i sommarlovet. Får se en bild på instagram på en elevs grisar. Skriver till honom att nu får jag komma och hälsa på dessa grisar innan det blir slakt! Sagt och gjort, veckan därpå har jag dragit med en annan kollega bort till eleven. Först blir jag utskrattad för att jag har på mig vita converse. Vi tittar en stund på grisarna sedan så ber han oss försiktigt om lite hjälp. En kalkon behöver tydligen flyttas från en bur till en annan. Han öppnar upp buren och kliver in. Jag tar tag i min kollega, gömmer mig bakom henne och kliver också in. Efter ett par försök får vi tag i kalkonen och jag har fått ännu ett roligt minne för livet.

Vi hade mattelektion. En elev påstod att hen inte kunde beskriva hur den räknat ut sannolikhet.

Jag tror på dig, gör ett försök, sa jag.

Eleven rabblar tre meningar. Tre meningar som innehåller både resonemang och begrepp. Jag förklarar för eleven att hen klarade av det och förklarar även hur. Eleven tittade på mig och svarade att hen inte kunde igår..

Nej, du har utvecklats. Tagit ett steg upp för trappan svarade jag.

Vi jobbade med faktatexter och hade beställt faktaböcker från biblioteket. Jublet i klassrummet när böckerna kom gick inte att ta miste på att det var ren och skär lycka. Att se denna lycka bland 20 elever över några böcker gjorde mig otroligt glad.

Avslutningsvis vill jag säga att måste vi försöka vända den negativa bilden av vårt yrke till en mer positiv bild. Jag försöker vända den bilden i varje samtal med någon i kommunen, i samtal med föräldrar, men främst i mina samtal med eleverna. För jag vet att det är fler än jag som tycker vi har ett fantastisk arbete. Att få spendera cirka 6 timmar varje dag med fantastiska små minimänniskor är det bästa jag vet.

Så, såhär på alla hjärtan dag. Avslutar jag med att skriva kram. Så avslutar vi alltid våra veckor. Jag får de mest härliga kramarna ni kan tänka er innan det är dags för helg.

 

Ps. På twitter hittar ni mig under namnet @edbergmarika och mitt flippade klassrum hittar ni på marikamunkfors.wordpress.com

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s