Litteratur och loggbok

Jag heter Christina Erlman men i skolvärlden lyssnar jag till namnet, Tina. Jag arbetar på Sammilsdalskolan i Leksand, en F-9 skola där jag arbetat på heltid sedan 2008. Jag är grundskollärare 4-9 Sv/Eng och i år undervisar jag tre klasser i årskurs 9 i svenska och engelska samt tre grupper i förstärkt Svenska och Engelska i årskurserna 7, 8 och 9. Mitt bidrag till denna blogg är en inspirationsresa över hur jag detta läsår använde litteratur i engelskundervisningen.IMG_7380

Att använda sig av litteratur i undervisningen har alltid fascinerat mig och mest beror det nog på att jag själv aldrig fick uppleva det under min skoltid, jag satt mest och drömde och vände blad när vi hade egen läsning, för det var just vad det var – egen läsning. Att fler elever får leva ett liv utan att få möjlighet att uppleva en föreställningsvärld eller bygga upp en bild av en huvudpersons utseende eller bostad vill jag undvika och när jag väl började använda litteratur i undervisningen och såg loggbokens alla vinster så förstod jag att jag inte var helt fel ute, här kunde jag hitta nycklar till att ge alla en chans att uppleva litteraturens värld. Eftersom jag vet att alla elever har olika läshastighet, läsintresse både vad gäller genre men även rent generellt så har jag alltid låtit eleverna välja bok med hjälp av mig eller bibliotekarie och att en epok eller tidsperiod har varit det som satt ramarna. I år spände jag dock bågen för att jag ville se hur det skulle fungera om alla läste samma bok oavsett läsbakgrund i engelska (alltså inte samma bok, eleverna hade varsin, vi är ju klasser á 27 och 28 elever). Jag har två olika grupper i engelska med ett brett spann både när det gäller läsintresse och engelskkunskaper så utmaningen fanns där, tror att många kan känna igen sig i detta. I samråd med min kollega för engelska i år 9 samt en resurspedagog som jag har med mig två pass av tre så planerade vi upp hur vi skulle gå tillväga och anpassa denna uppgift så att alla skulle kunna följa med på denna litteraturresa. Vår resa började i november och blev klar i januari.

Så här gjorde vi: Vi har arbetat med ord/förförståelse/ diskuterat kapitel och avsnitt/några elever har läst valda delar från boken på sitt modersmål före eller efter vi tillsammans läst det kapitlet, men det vi alltid gjort är att vi har haft högläsning – Vi har alltid lyssnat på varje kapitel tillsammans och stannat till när något bör förtydligas eller repeteras. Förarbete och efterarbete har varit a och o. Läsningen blev denna gång inte en enskild upplevelse utan en gemensam upplevelse som alla kunde vara med och dela på olika sätt. Vi har fått möjlighet att arbeta och öva in strategier när man väl ska läsa en bok på ett annat språk än engelska. Metoden EPA (Ensam Par Alla) har varit bra för alla när det gäller att lista ut och få klarhet i vad som har hänt i boken. Jag har använt Loggboken för att att låta eleverna svara på innehållsfrågor, skriva ner egna tankar om avsnitt och situationer men även för att jag ska ha en dialog med alla, en till en, på ett ännu djupare litterärt plan när lektioner är slut och vi inte kan prata öga till öga. Dessa 15 lektioner som det har tagit har varit magiska, vi var lite oroliga att de skulle tröttna på högläsning och att dessa tonåringar kanske skulle tröttna på att höra denna röst varje lektion ( vi har använt esl-lab.net) som läst boken MEN nej, 28 respektive 27 motiverade elever som följt med i sina lånade böcker samtidigt som ljudboken fyllt rummet med händelser. Jullovet kom mitt i detta läsprojekt och jag bad alla elever vänligt men bestämt att inte läsa ut boken, något som inte alla kunde låta bli men dessa elever har hållit god min hela projektet trots allt. Något vi märkte under projektets gång var att flera elever efter lektionens högläsning tog hem boken och läste om delar de känt sig osäkra på vilket varit en vinst för deras personliga utveckling.

Nu när vi läst ut båda böckerna i dessa två klasser. 9a har läst The Absolute True Diary of a Part-Time Indian av Sherman Alexie och 9b har läst Holes av Louis Sachar. Så har vi börjat efterarbeta. Eleverna har gjort en tidslinje utifrån 5-8 händelser som eleven minns extra väl. Denna tidslinje har de sedan som stöd när de i grupper om tre tillsammans ska komma överens vilka händelser som ska vara med när de ska göra en trailer i IMovie för denna bok OM den skulle filmatiseras. Grupperna ska även göra en Podcast i Garageband där de diskuterar olika givna frågor men även prata om boken generellt. Enskilt kommer de sedan skriva ett brev till en elev i Europa och berätta om bokprojektet. Det finns så många roliga saker man kan göra efter att alla läst samma bok. De som läste boken Holes har även sett filmen och börjat jämföra tre specifika frågor som man inte får svar på i varken bok eller film, spännande.

IMG_8120

Som pedagog känner jag en enorm glädje över detta läsprojekt och hur jag har sett eleverna utmanas och växa med hjälp av litteratur och även om några elever önskat få läsa boken själv och inte i grupp, så förstår de nu vinsten av högläsning och att diskutera en bok tillsammans med andra.

Med denna inspiration vill jag alltså slå ett slag för högläsning i engelska. Att använda texter att diskutera innehåll ger många vinster och jag känner att den utvärdering som eleverna ska göra när vi arbetat klart med detta projekt ska bli oerhört spännande att läsa för jag ser redan framemot att utifrån deras tankar och mina kollegors tankar förbättra detta ännu mer till nästa gång, för JA det kommer bli fler gånger – frågan är bara när.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s