Elevernas svar ”skaver” en aning…

När jag uttalar mig i sociala medier är det alltid undervisningen som står i fokus på ett eller annat sätt. Jag delar med mig av mina tankar och reflektioner. Det är jag som tycker si eller så. Det är jag som frågar och funderar. Det är mitt perspektiv som presenteras. Jag, jag, JAG!

Jag har funderat på vad detta blogginlägg skulle innehålla och slutligen kom jag fram till att det inte är jag som ska säga något utan att det är mina elever som ska ta plats för att göra sina röster hörda gällande min undervisning. Vi byter helt enkelt perspektiv, vilket är viktigt för att kunna se med andra ögon, för att förstå och för att kunna utveckla.

Varje dag kommer eleverna in i mitt klassrum. Glada, ledsna, ivriga, pigga, trötta, vetgiriga, frågvisa, intresserade och fokuserade. De ser mig och jag ser dem. Men vad ser, hör och lär de sig egentligen när de befinner sig i mitt klassrum? Vad tänker de om min undervisning? Jag insåg att jag inte kunde svara på den frågan själv. Jag visste faktiskt inte riktigt hur de tänkte eftersom jag aldrig hade frågat. Jag undrade om de ville hjälpa mig. Jag förklarade att jag skulle bli en av många röster som skrev om skolvardagen i en blogg. Jag berättade att jag ville ta ett steg åt sidan och sätta deras tankar i fokus. Jag var nyfiken på vad jag faktiskt gör när vi arbetar tillsammans i klassrummet.

Eleverna fick helt enkelt utvärdera min undervisning, helt anonymt. Jag undrade vad de tyckte att jag gör bra när jag undervisar och vad jag gör mindre bra. Den senare frågans svar ”skaver” en aning. Framför allt det där med att flera elever tycker att vi inte använder deras iPads tillräckligt mycket i undervisningen. Gör vi verkligen inte det? Jag tycker det men tydligen tycker de inte likadant.

Här kan du läsa vad mina kloka elever tycker och tänker om det de är med om varje dag i mitt klassrum:

Det här är bra Marie och det här är mindre bra.

Nu har jag fått underlag för att jobba vidare med det som skaver. Jag vill veta mer om vad eleverna tänker kring just det. Det som jag enligt dem tydligen inte gör men tror att jag gör. Skavsåret kommer förhoppningsvis utveckla min undervisning och så småningom sluta skava tills det en dag troligtvis dyker upp ett annat skavsår. För att få reda på det har jag nu lärt mig att jag måste göra eleverna mer delaktiga i utvärderingen av min undervisningen. Allt för att få syn på vad vi egentligen gör.

Jag heter Marie Andersson och om du vill ses vi på twitter @opedagogen eller på min blogg.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s