Har alla elever samma möjlighet i mitt klassrum?

motto

Jag heter Malin Carlsson och jobbar på Lindblomskolan i Hultsfred. Lindblomskolan är en skolan med dryga 500 elever varav ca 100 har varit i Sverige i mindre än 4 år. Vi har ca 30 olika språk på skolan och ungefär 200 elever är flerspråkiga. Detta har fått mig att fundera över min undervisning. Hur i hela världen skapar jag ett klassrum där alla mina elever har samma chans att utvecklas så mycket som möjligt?!

Jag måste anpassa min undervisning efter de elever och förutsättningar vi har. Min väg att gå har varit att jobba målmedvetet med mina elever. Jag vill att mina elever ska vara delaktiga i lärandet, de ska vara med och bestämma hur vi ska nå mål det tror jag skapar motivation och en lust att lära. Kanske är det lättare att nå mål om man vet vad man ska nå, vad man förväntas prestera, vad man kommer att bli bedömd i? Det ska inte vara en slump om jag lyckas få ner precis det som min lärare har tänkt att jag ska skriva på mitt prov eller inlämningsuppgift, det ska vara ett riktat arbete som vi gör tillsammans eleverna, jag som lärare och helst också föräldrarna. Det ska inte vara en slump om man når målen! Talar vi om förväntningarna för eleverna. Tränar vi eleverna i att resonera, beskriva, förklara, analysera när det är det vi bedömer.

För att kunna leda lärandet för alla elever i mitt klassrum jobbar jag mycket med mina pedagogiska planingar innan de startar upp. Jag gör bl.a. egna matriser där jag funderar över progressionen i min undervisning. Hur tänker jag att jag ska utmana de elever som jobbar för att nå en högre nivå, mer än godtagbara kunskaper? Jag måste göra klart för mig själv vad jag kräver av deras arbete i klassrummet för att de ska nå den högre nivån. Det gör att jag under arbetets gång i klassrummet kan träna eleverna för att så småningom ska ha chansen att nå den högre nivån. Mina matriser gör också att jag har konkret tänkt vad som krävs för en godkänd nivå. Det gör att jag riktat kan jobba hårt med de elever som ligger på gränsen för att ”putta” dem över gränsen. Har jag som lärare klart för mig vad jag kräver konkret har jag en större chans att leda lärandet mot målen för eleverna.

Att jobba målmedvetet och synliggöra målen för eleverna ofta och mycket i vardagen. Att eleverna får självbedöma sina kunskaper och förmågor och själva fundera på hur det går och hur de ligger till. Att eleverna vet vart vi ska, gör att eleverna når högre! Kanske är det så vi alla funkar i allmänhet, tänker jag.

Arbetssättet kräver att eleverna ser varandra som lärresurser. ”Jag kanske kan fråga en kompis”. Vi är olika bra på olika saker, vilken tur!

På inlägget på länken här finns en film om hur jag tänker kring  min målmedvetna undervisning. Även lite inspiration från James Nottingham. Om man är intresserad av hur jag jobbar med det här i vardagen så följ gärna min blogg: malinspplugg (Det två PP:n står för mitt riktade arbete med pedagogiska planeringar)

Annonser

One thought on “Har alla elever samma möjlighet i mitt klassrum?

  1. Just så tänker jag… och just det ligger jag och grubblar på fast att klockan är 02.30 en onsdag….och jag har lektion klockan 8 i morgon. Hur ska jag få mina kollegor att förstå att det är så vi ska jobba… För att få bättre resultat, mindre stress och …. Tja mindre jobb för oss.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s