Slöjd – många sätt att göra rätt!

Ur högtalarna strömmar musik från en av  Spotifys top 50 listor och kreativiteten flödar. Varje slöjdlektion är som en ny föreställning med ny publik och nya aktörer, det är bara regissören som är densamma. Tempot är högt, rösterna är många och de försöker ivrigt att överrösta varandra i hopp att få hjälp först. Det finns ett kösystem som gäller men som alltid är det undantagen som bekräftar regeln. Att ha ögon i nacken är en av de bästa egenskaperna hos en bra slöjdlärare. Det gäller att bromsa och coacha i rätt tid och på bästa sätt. Att inte bara svara, visa och göra utan ge tid och utrymme för eftertanke och egna lösningar. Tillsammans kan vi nå till synes omöjliga resultat och det är fantastiskt! Ofta får jag frågan om vilket jobb jag tycker är roligast, att vara slöjdlärare eller klasslärare. Det är otroligt svårt att svara på även när eleverna säger: ”svara ärligt! ” Men ok om jag måste välja så är det nog slöjdläraren i mig som vinner. Ärligt!  I alla fall nu!

slöjd-ikt

När jag blev tillfrågad att ta textillärartjänsten på min skola fick jag verkligen vända och vrida på svaret och alternativen, innan jag till slut tackade ja. Jag har inte en enda gång ångrat mitt val. Visst finns det bitar jag saknar från klassrummet och kanske mest klassbloggandet. Det är ett oerhört värdefullt verktyg till elevernas lärande och därför beslöt jag att det var något jag ville ta med till slöjdsalen. Bloggen är en gemensam plattform för eleverna i årskurs 2 – 6 och är tänkt att dokumentera och synliggöra den skapandeprocess som pågår och genomförs i slöjdsalen. Här får våra slöjdalster ta plats och synas för att imponera och inspirera elever, lärare och vårdnadshavare eller bara de som ramlar in på vår blogg. Tillsammans skapar vi en plats för vårt skapande och bjuder in omvärlden på vernissage. Det är på tiden att slöjden får den plats den förtjänar. Syftet är att denna blogg ska ge det utrymmet samt att synliggöra slöjdämnet och framförallt elevernas alster och lärandeprocess. Här ska digitala verktyg samsas med symaskiner och hammare och i samverkan låta omvärlden få inblick och förståelse för ämnet slöjd.

Det känns som om det ligger i tiden, att slöjd ska integreras med digitala verktyg och då främst programmering. Spännande och utmanade, anser jag. Känner att detta är något jag vill vara med på, en förändring och en resa framåt och med eleverna som medresenärer. Det blir ett spel på deras planhalva som jag gärna deltar i. Men, det finns dock ett stort men och det är att det får absolut inte vara på bekostnad av slöjdämnet. Vi behöver ett ämne som triggar elevernas kreativitet och skaparlust samt ger dem möjlighet att följa en process från idé till färdigt alster. Dessutom är slöjden ett ämne där eleverna praktiskt får använda sig av bla matematik och svenska. Det är många förmågor som får sin naturliga plats och får användas i skarpt läge, vilket är ovärderligt. Det ena får inte utesluta det andra, men absolut är jag för att vi ska ha in programmering, i någon form, på schemat. Genom att ge eleverna möjlighet att bli producenter mer än konsumenter, blir de mer källkritiska och medvetna om de digitala verktyg och media de möter. Alla elever kommer inte att bli programmerare men de får verktyg med sig, kunskap att förstå och förhålla sig till den digitala värld som omger oss.

Visst finns där farhågor att brottas med, praktiska, tekniska och ekonomiska hinder och visst finns där en och annan stoppkloss att flytta på.  Vi har dock ett ansvar, det handlar om våra elever, deras förutsättningar att möta den digitaliserade världen och ge dem så mycket i ryggsäcken att de klarar resten av resan själva.

När vi tar de första stapplande stegen kommer vi att behöva mycket stöd och ledning, inte tu tal om det. Det är där Skolverkets resurser som släpps nu i mars 2016, kommer in. Nu kommer vi att få veta vad som förväntas av oss och vägledning om vart vi är på väg. Fram kommer vi aldrig eftersom vi alltid har nya mål att nå. Det är ju dock ”hela grejen”, att våra mål förändras och tänk så mycket roligt och spännande vi får vara med om på vägen.

 

Kika gärna i här:

slöjd-ikt Stocksätterskolans slöjdblogg

Pedagogiska Post-its, min lärarblogg

Virvlande tankar, min privata blogg

Hallsbergs kommuns förstelärarblogg

Instagram slojd.ikt

Twitter virre63

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s