Vi gör så gott vi kan

Jag heter Örjan Liebendörfer och är rektor på Lunds Waldorfskola, en 1-9 skola strax utanför Lund i Skåne. Idag tar jag med er på en vandring i vår skola, en ganska vanlig dag ur mitt perspektiv.

Mellan raderna några funderingar om skolan och skoldebatten…..

IMG_4687På långt håll hörs de rytmiska slagen från skolans smedja. Där arbetar två tjejer från sjuan, den ena håller i släggan, den andra i den blivande väggkroken som glöder i halvmörkret. Det luktar av stenkol, svett och varmt smidesjärn. Läraren förklarar med lugn stämma hur värmen ger möjlighet till förvandling, till nya former och nya användningsområden. Fysik har blivit hantverk, historia har blivit nutid. Jag lämnar smedjan och går vidare till bildsalen en trappa upp. Här är väggarna täckta av motiv från perioden i konsthistoria. Eleverna har arbetat sig igenom tidsperioderna från antiken fram till idag, har mött egyptiska pyramider, tempel, medeltida handskrifter och renässansens mästerverk. De har målat själva, diskuterat, sett bilder och filmer och återberättat i sina egna arbetsböcker. Att följa konstens historia är ett möte med människans strävan att vara just människa, att vara kultur, att forma, skapa och försköna och försöka förstå. Hur tänkte egyptierna? Hur såg Michelangelo på världen? Vad ville impressionisterna med sin konst?

Bildning. Utbildning. Varför står vi inte upp för bildningsidealet? Vi vill väl ha mer än bara kunskaper? När tappade vi tron på bildningsidealen, tron på kulturen som samhällsbärande gemensam kraft?  Idag går de flesta igenom många yrkeskarriärer, vi måste ge bildning för LIVET!

IMG_5690

Från rummet intill hör jag en grupp elever öva på en blueslåt, när jag tittar in i musiksalen ser jag en elev i nian som taktfast håller rytmen på trummorna, fyra elever spelar gitarr, en kompletterar med bas och läraren sitter vid pianot. De märker knappt när jag tassar in, koncentrationen är total. Några veckor senare framträder de på skolans höstfest, utomhus på skolgården. Jag går ner från trappan och möter några sexor som hänger i korridoren utanför klassrummet. Vi hälsar och skojar med en high five. Som rektor är man välkänd av eleverna och det finns alltid något att säga eller kanske klaga på. När jag rundar huset ser jag en hög begagnade cyklar som ska repareras inom vårt hållbarhetsprojekt. Tanken är att vi ska få en hel klassuppsättning fräscha cyklar till våren! Jag påminns om att jag lovat att lägga upp text och bilder på skolans blogg, den vi kallar hållbarhetsbloggen. I åttans klassrum arbetar man med geografi. Några läser, andra skriver och jobbar med bilder och kartor. En lugn intensiv arbetsstämning, läraren går runt bland eleverna och hjälper till där det behövs. I korridoren är det skokaos, eleverna har själva bestämt att de vill ha skofritt i klassrummet. Vi måste skaffa några skohyllor!

Vad är det som gör att eleverna vill lära sig, varifrån kommer inspirationen? Ja knappast från betyg eller nationella prov. Det är snarare signaler som säger att de måste lära sig. Men vad lockar fram nyfikenhet, intresse och LUST?  Naturligtvis är det läraren, det vet vi ju alla! Ändå har vi årtionden degraderat lärarprofessionen och tryckt ner kårens självförtroende i skosulorna. Hur kunde det gå så fel? Håller vi på att rätta till det nu eller är det för sent?

Min runda går vidare och jag passerar fritids, där pedagogerna förbereder för eldning och matlagning utomhus över öppen eld. Ganska vanligt faktiskt, och vilka goda pannkakor det blir! Jag passerar skolans trädgård, just nu i träda men till våren planterar vi massor av ekologiska grönsaker igen. De går rakt in i skolans kök som bara lagar vegetariskt och eleverna hjälper till från frö till limpa. Det som blir över säljs till skolans vänner och bidrar till nya plantor!

Ja, vi behöver mer rörelse i skolan! Utevistelse, idrott, lek, klättring och trädgård! Ja, trädgård – denna underbara pedagogiska miljö som försvunnit ur läroplanen. Vi borde verkligen snacka mindre om hållbarhet, och göra mer!

IMG_6361I femman har man tagit vara på honungen och bivaxet från skolans bin och lärt sig hur man sköter bin. Ekologi i praktiken, och väldigt roligt! Jag ser hur de har dokumenterat arbetet i ord och bild när jag tittar in i klassrummet. I fyran blir jag som alltid överfallen av eleverna, just nu har de handarbete och arbetar med korsstygn. Ett tålmodigt arbete som övar noggrannhet och skicklighet.

Ja viss ja, en ledarskribent på Expressen tyckte visst slöjdämnet borde avskaffas. Ja, det är ju populärt att tycka om skolan, alla gör det. Vi behöver inga mer smörknivar, tyckte hon. Men hur skulle det sluta? Ännu mer stillasittande och tankeverksamhet i skolan och ännu mer förakt för handens arbete och den genuina kunskap som ligger bakom ett riktigt hantverk. Att avskaffa de estetiska och praktiska ämnena vore verkligen självmål i en tid när Sveriges framtid ligger i kreativitet, nyskapande och entreprenörskap! Ja, mycket får man höra i skoldebatten….

IMG_4599Hos ettorna hänger det många teckningar på väggarna, härliga färger och former! Går upp för trapporna och tittar in i trean där eleverna sitter i en ring på golvet. Något har hänt på rasten som det finns behov att prata om. En elev har känt sig utanför och läraren leder samtalet med frågor och korta inlägg. Jag gör mitt bästa för att försvinna mot väggen, vill inte störa mitt i vardagsarbetet med värdegrunden.

Värdegrunden, detta eviga tema. Allt viktigare när många kulturer kommer samman, när värderingar stöts mot varandra. Vad står vi för i den svenska skolan? Och står vi verkligen upp för jämlikhet, demokrati och solidaritet? Eller sänker vi blicken när det gäller, accepterar och ger upp?

IMG_6534

Jag stannar upp och blickar ut över skolgården, över den Skånska slätten ner mot Öresundsbron, mot Europa och Världen. Det är här vi finns, den svenska skolan, mitt i världen, mitt i tiden. Och vi gör så gott vi kan.

Men tänk vad mycket mer vi kunde göra! Om skolan möttes med respekt, om resurserna var lika omfattande som samhällsuppdraget, om de bästa ledarna i Sverige kunde rekryteras till skolan, om alternativ pedagogik verkligen fick blomma, om Sverige började ÄLSKA sin skola.

 

http://www.lundswaldorfskola.se

Twitter: Oliebendoerfer

IMG_4776

 

 

 

Annonser

9 thoughts on “Vi gör så gott vi kan

 1. Härlig läsning! Jag tror också att den enskilda elevens drivkraft och nyfikenhet spelar in när det handlar om lusten att lära. Att de med omtanke som grund blir lyssnade på och får utmaningar, variation och bekräftelse. Detta gör att nyfikenheten som finns hos alla bevaras och vårdas. Jag är otroligt glad för att vi hittat en sådan fantastisk skola till våra barn.

  Liked by 1 person

 2. Härligt Örjan, vilken välskriven klok och inspirerande text! Förde mig direkt tillbaka till minnesbilder från Kristofferskolan. Skulle vara roligt att hälsa på dig på skolan nån gång.

  Liked by 1 person

 3. Härligt att läsa om hur det kan vara i skolan. Minns när jag skolkade och åkte till mina kompisar i Kristofferskolan. Vad sjunger du frågade läraren och visade mig direkt en plats i kören. Jaha, du är vegetarian ta då av morotsmojen till spagetti. Detta var på slutet av 60-talet. Ingen frågade vad jag hade där att göra och jag följde mina vänner på teater träningen. Men jag fick inte gå där, det kostade pengar och mamma var ensamstående. Men mina vänner lärde mig att spinna garn och sticka och njuta av handens kunnande. Det önskar jag alla att få vara med om…

  Liked by 1 person

 4. Jag tror att skolans värld och skoldebatten är två skilda saker. Det finns många underbara skolor och lärare. Massor av barn älskar att gå till skolan och att få göra olika saker. Flertalet föräldrar struntar i PISA och nationella prov. De vill ha en trygg skola där barnen trivs. PISA och nationella prov kan bara existera i kraft av det ekonomiska tvång som kan läggas på skolan. Sett ur ett långt historiskt perspektiv är det aldrig tvång som fungerar.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s