Gilla det vi gör!

Den här terminen har jag valt att pausa min bildlärarkarriär för att få nya ögon på det jag arbetat med de senaste tjugo åren, genom att helt enkelt göra något annat. Jag har precis börjat arbeta som fritidspedagog @Kristinebergskolan och är numera tillgänglig för betydligt yngre barn än mina föredettingar på högstadiet.

På fritids gör vi drömfångare, flätar plastkorvar, bygger kartonghus och ryktet går om att jag är asabra på att måla och rita och att tänka ut roliga idéer blixtsnabbt. ”Ja, sån är jag”, svarar jag och tänker förundrat hur några pinnar och lite målarfärg kan framstå som så superkul, kanske det bästa som någonsin har hänt?

I samband med att jag bytte jobb ändrade jag även min yrkesprofil på linkedin då jag numera kallar mig för bildproffs, vilket fick antalet profilbesökare att öka radikalt under julhelgen. Att vara bra på något, och tycka så själv, attraherar fler åldrar verkar det som. Även när det gäller bild.

Efter bara en vecka på nya jobbet så ser jag min lärargärning i bildämnet som det största och mest krävande som jag någonsin har gjort. Det är fullt förståeligt att flera ämneskollegor ser sig om efter annat. Förutsättningarna att lyckas som bildlärare är minimala, ändå gör de flesta utav oss just detta, vecka efter vecka. Vi har ansvar för hundratals elever, deras utveckling i ämnet, inköp, trivsel i klassrummet och att undervisningen ska kännas meningsfull, rent av kul -vad det nu innebär? Allt i ett ämne som inte alltid prioriteras och vi är oftast ensamma om att undervisa i ämnet på den egna skolan, och då också tyvärr långt ifrån stimulans och stöd från ämneskollegor. Det är en arbetsinsats utöver det vanliga, att då vilja och orka inspirera och stärka andra bildlärare är helt fantastiskt!

Med denna insikt skulle jag därför vilja uppmärksamma andra bildlärarkollegor som tillsammans med mig också arbetar för att göra bildämnet synligt i och utanför skolan. Pedagoger som även vill utveckla bildämnet, och vågar utmana de traditioner och normer som finns. Bild är ju så mycket mer än att måla och rita.

I min google grupp BILDflippen har jag samlat bildlärarbloggar, modiga och kreativa lärare  som ger insyn i sin undervisning, inspirerar, delar med sig och stärker andra. Ett blygsamt urval av dessa är Matilda Åhall, Kristina Riilbe, Lisen på Kilafors skola , Diana Hallberg och Åsa Fant Perdsjö

På instagram kan man följa arbetet i olika bildsalar runt om i Sverige som tex t2bildsalen, bikupans.bildsal, ibildrummet bild_gardesskolan, viabilden, lindasbildsal, mbildsal och bildsalen. Själv kallar jag mig för bildmalin.

Twitter erbjuder #bildchatt via @bildamnet, en nationell öppen bildlärarkonferens på torsdagar mellan 20-21, dit alla välkomnas. Vi som modererar heter Jane Sjögren, Cecilia Lundquist, Lina Hydrell och jag själv.

Tack till er som startat och administrerar facebookgrupper! Sök på Bildrummet- inspiration för bildlärare, Bildlärare på högstadiet, Bildlektioner, Bildlärarnätverk och praktiskt estetiskt samarbete  mfl. där det delas och byts erfarenheter och idéer.

På youtube hittar du flippfilmer från Bildsalen Almbyskola 7-9 , Jenny Dullaway och mina egna försök som  Malin Jönsson

På min blogg bildsal117 har jag öppnat mitt hjärta, satt ord på de svårigheter och härligheter som man kan möta som bildlärare.

Allt du behöver göra är att gilla det vi gör. Peppa alla bildproffs! Tryck till ett litet hjärta, en tummen upp, för det gör att man orkar streta vidare. Och det behövs.

Skärmavbild 2016-01-16 kl. 18.52.47

 

Malin Jönsson  fritidspedagog bildproffs och bloggare

 

Fyll gärna på med fler bildlänkar i kommentarsfältet nedan. Det gillar vi!

 

Annonser

2 thoughts on “Gilla det vi gör!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s