Vi tar det för givet.

En grundskoleutbildning är 6665 timmar lång. Lägger vi till förskolan och gymnasiet närmar vi oss ungefär 10 000 timmar av formellt lärande innan någon anses vara stor nog att räknas som vuxen. Aktiva, kreativa, kompetenta och ansvarskännande individer och medborgare som har funnit sin unika egenart. Det är ribban som läroplanen lägger. Det är enkelt förklarat meningen med skolan.

Det är svårt att fullt ut förklara vad en skolgång kan innebära eller betyda för ett liv.
Men vad betyder den för oss som verkar i skolan?

Varje dag möter jag de flesta av de 62 eleverna i mitt arbetslag. De femton som är mina närmsta elever möter jag flera gånger varje dag. Det är femton skolgångar som är sådär stora att det inte riktigt går att beskriva. Samtidigt är det också en rad vanliga vardagar som kommer och går utan att någon minns dem efteråt. Det finns en komplexitet där. Det ofattbart stora pågår parallellt med det vardagligt lättglömda. Vi kan inte göra något åt det förutom att göra oss medvetna om hur den påverkar oss. Varje dag.

Det är lätt att falla in i en lunk av vardag där skoldag staplas på skoldag utan att varken vi eller våra elever minns dem i efterhand. Det är ingens fel. Det bara blir så. Vardagen har den effekten på oss. Den förför oss. Lurar oss att saker för givet. Ta våra elever för givna.

10 000 timmar låter som gott om tid. Som en riktig förmån. Men det är också så många timmar att vi aldrig håller oss själva ansvariga för när vi egentligen ska leverera den där stora livsomvälvande skillnaden som läroplanen begär av oss. När jag minns tillbaka till de bästa lärarna jag hade som elev så var deras effekt på mig precis så stor. 10-20 år senare har de satt en prägel på den jag är idag. Så uppenbarligen går det att uppnå.

En mycket konkret åtgärd som jag har tagit i mitt klassrum för att öka betydelsen av varje skoldag är att införa Kaptenens loggbok. Enkelt förklarat är det ett koncept jag lånat av Dylan William och som går ut på att en elev per dag får en liten loggbok och uppgiften att summera det viktigaste som eleverna har fått lära sig under dagen. Vi lottar fram dagens kapten i början på skoldagen och hen redovisar i slutet på samma skoldag. (En utförligare beskrivning finns i min vanliga blogg – Del 1, 2 och 3). Det är inte hela lösningen, men ett sätt att öppna elevernas ögon för vad som händer under en skoldag. Det blir en arena för dem att utveckla sin metakognitiva reflektion. För mig blir det ett sätt att utvärdera min undervisning och om det behövs gå tillbaka till vissa moment nästa dag.  

Jag har arbetat med Kaptenens loggbok i snart ett år och jag märker att det har en sidoeffekt. Dagarna när eleverna har svårt att formulera något riktigt viktigt som de har lärt sig så beror det nästan aldrig på att de har misslyckats med sin reflektion utan att jag har misslyckats med att ta deras skoldag på allvar. Jag har tagit den för given. Och kanske är inte det hela världen i ett system som ger oss 10 000 timmar att göra dem till de där aktiva, kreativa, kompetenta och ansvarskännande individer och medborgare som läroplanen förväntar sig. Men man kan vända på det. Om 146 dagar är det skolavslutning och min tid med dem kommer vara över. Då tar en kompetent kollega på någon annan skola över och elevernas utveckling kommer gå vidare. Men min chans att vara någon betydelsefull i deras fortsatta liv kommer vara över.

Jacob Möllstam
Grundskollärare, Jonsereds skola
killfroken.se
skolsverige.com
@jacobmollstam

Annonser

6 thoughts on “Vi tar det för givet.

 1. Min son (i år 4) har liknande typ av reflektionsverktyg på sin skola. Med hjälp av loggboken ser han nu en mening med skolan, något han tidigare tyvärr inte gjort. Jag som förälder får också en inblick i alla tusentals timmar av lärande som sker tack vare loggboken.

  …och, din betydelsefullhet för dina elever sträcker sig säkerligen längre än de 146 dagar ni har kvar att arbeta tillsammans.

  Gilla

 2. Vilket bra tips! Jag har ibland låtit elever reflektera över veckan som gått, muntligt eller skriftligt men det är säkert bättre att ta en dag i taget. Jag tänker införa Kaptenens loggbok i min klass genast! Tack!

  Gilla

 3. Klockren formulering: ”Det ofattbart stora pågår parallellt med det vardagligt lättglömda”. Igår när vi Skypade med Peter Lippman var han också tydlig med det – bygg inte skolan så den mest ger en wow-effekt när man ser den första gången, den ska också fungera i vardagen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s