Alla har en längtan


Vad är viktigast för dig i ditt arbete? Om du bara får välja en viktig sak, vilken är den viktigaste för att du ska tycka om att vara lärare? Det är så många uppgifter som en lärare ska utföra och bland dem några vi helst skulle vilja slippa. Att jobba med saker som känns fel eller utan mening tär på oss och förgör den lust som kallade oss till yrket. Självklart kan vi inte välja vad vi vill göra (nej, inte i skolans värld heller), men det finns fortfarande mycket vi kan bestämma kring hur vi ska göra, och vi får aldrig tappa fokus från det vi verkligen vill och tycker är viktigast. Steg för steg kan vi komma till ett framsteg.

För mig är det jätteviktigt att jobba med relationerna i klassrummet. Jag och elever ska känna varandra som medarbetare, det ska finnas förtroende och trygghet genom tydliga ramar. Det är därför jätteviktigt att allt som eleverna ska jobba med kopplas till deras tankar, deras åsikter, deras liv och erfarenhet. Det är då lärandet också blir värdeskapande. (Jag har beskrivit den pedagogiska plattform jag står på, min pedagogiska grundsyn, här.) Jag har svårt att hålla mig till läroböckers struktur.  Även om läroböcker ger en tydlig struktur och progression går jag inte igång på dem. Det är sällan de engagerar på samma sätt som ett arbete som växer fram tillsammans med undervisningsgruppen. (Observera att jag nu skrev att jag inte går igång. Jag vet att både elever och andra lärare kan ha en annan tanke och inte alls tycka att det gör så stor skillnad…)

Jag älskar att jobba ämnesövergripande.  Att jobba med helheter, att hitta kopplingarna mellan kunskapskrav i olika ämnen och bygga från dessa, att ta avstamp i styrdokumenten och låta teman växa fram. I höstas jobbade jag och min kollega med projekten “Hur vet vi att Sverige är en demokrati” och “Hur ser världen ut?”.  Efter lovet väntar ett nytt arbetsområde om migration, just nu under arbetsnamnet “Alla har en längtan”. Syftet är att det ska skapa förståelse för varför människor ger sig av (historiska och globala perspektiv) och vad som händer när man rycks upp och landar i en ny kultur. Och det finns ju så otroligt mycket spännande stoff att stoppa in i detta och det är lätt att få elever att relatera till att vi alla längtar till något bättre än det vi har! Det känns aktuellt, utmanande, nära och roligt. Och det kommer att bli ett ömsesidigt lärande och utbyte. Vi har inte svaren på hur det artar sig. Det här är ett kunskapsområde där eleverna har erfarenhet och tankar och värderingar som vi inte har, men som vi är uppriktigt nyfikna på. Det måste ju bara bli bra! (Arbetet kommer dyka upp på min blogg när det är sjösatt. Om du vill hänga på finns min mailadress nedan.)

Jo, det tar tid. Det tar tid att hitta relevant material i engelska, svenska och så de olika SO-ämnena som går in i temat, men det går och det blir bra! Om man är ute i god tid så dyker det upp bilder, texter, artiklar, sidor delade på nätet allt eftersom. När jag hittar något jag tror jag kommer ha användning för sparar jag det i Pocket (finns också som app). Där sätter jag en tag för temats namn och så lägger det sig där och finns lättillgängligt när jag behöver det.

För att det inte ska bli rörigt för de elever som är i stort behov av struktur har vi arbetat via vår skolportal och genom google drive (stödstrukturhjälp genom mappar). För vårt nya projekt är jag sugen på att testa School 4 you för att skapa en dashboard som gör de olika momenten och uppgifterna synliga och tydliga för eleverna, men jag är inte där än. (Sägas ska att våra ipads försvann i ett inbrott och sedan dess har vi jobbat med papperskopior och plastmappar och penna. Tanken är densamma men kommunikationstekniken blir en annan… )

Alla har en längtan. Jag vågar påstå det. Jag längtar efter ett rättvis och jämlik skola, till en skolan där elever kan få den hjälp de behöver, där organisationen är skapad efter verkligheten i stället för att skolan försöker modellera om verkligheten så den funkar i organisationen. Jag längtar efter goda förutsättningar för utveckling för egen del (och menar att utvecklingsmöjligheter inte är detsamma som karriärsmöjligheter), efter en tydligt utstakad väg mot ett tydligt mål, och tid att verkligen lära på djupet. Jag längtar efter en skola med tillräckligt god ekonomi för att bedriva verksamhet som motsvarar det som styrdokumenten kräver, en skola som inte är underordnad politiken utan där pedagogiken får vara det som styr. Jag längtar efter en vardag med tid för reflektion många pedagogiska samtal…

Jag längtar efter det. Och ryktas det någonstans att det livet erbjuds mig… då flyttar jag nog. Då sliter jag upp mina rötter från det som håller mig kvar. Precis som många andra med en längtan. Men till dess låter jag mitt fokus ligga på att ha friheten att påverka hur och med vilket material jag jobbar. Och jag vilar i att ha hittat kollegor som precis som jag hade en längtan om att få jobba tillsammans! Det är viktigast för mig i arbetet just nu och där lägger jag mitt fokus, när längtan är stark. Jag måste tro på det jag gör för att känna att jag är på rätt ställe, i rätt roll, i rätt sammanhang. 

Vad är det viktigaste för dig?

Längtan

Längtan…

Maria Sandqvist

Legitimerad lärare åk 4-9 i svenska, engelska och franska. Arbetar på Igelsta grundskola i Södertälje.

Min blogg: Jag är en del av alla jag mött.  Twitter: @sandqvist_m Mail:sandqvist.m@gmail.com

Annonser

3 thoughts on “Alla har en längtan

  1. Jättespännande! Jag tror helt och fullt på ert tema. Det är verklighetsnära, aktuellt och engagerande. Inspirerande läsning!
    Jag känner också igen mig i dina tankar om läromedel. Ofta är materialet väl genomarbetat och fullmatat, men jag personligen har svårt att göra det engagerande och spännande på riktigt.
    Tack för intressant text! 🙂

    Gilla

  2. Ping: Ja, vad vet jag? Jag går ju bara här och rensar ogräs | Jag är en del av alla jag mött.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s