Tankar om matematik med och utan lärobok

IMG_9378

Villansskolan F-klass former, färger, mönster

Den 2 januari och inlägg nr 2 på den nystartade gemensamma bloggen Skola365! Ett hopp om en framtid där vi delar med oss och tar tillvara på både framgångsexempel och misstag. Jag tänker ge er en egen reflektion av min undervisning från lärobok till utan lärobok och steget tillbaka till lärobok igen.

Jag var ny och grön och fick 2 fantastiska mentorer som jag är så tacksam över att få ha lärt mig av. Kollegor som in till sina pensioner fortfarande utvecklades, de satte färg på undervisningen med ett gediget engagemang och hade ett förhållningssätt där de reflekterade över forskning. Undervisningen skulle ge eleverna kunskaper och hopp. Tillsammans gav vi allt och planerade tillsammans, det ledde till olika fokus och jag hamnade redan tidigt i matematikens tankar. Här startade min egen utveckling ordentligt.

IMG_9382Matematiken har många strategier som fungerar men läroböckerna hade valt att koncentrera sig på någon av dessa. Detta blev ännu tydligare för mig när mina egna söner växte upp och började skolan. Just den första matematikinlärningen var väldigt polariserad beroende på vilket läromedel man använde sig av. Själv  började jag nu att ta steget utanför boken mer och mer, jag vågade inte riktigt släppa boken helt. Eleverna skulle få se alla strategier och själva söka sig till den som de stod närmast. Jag läste massor om just matematik och åkte på biennaler för att få nya perspektiv och framför allt testade jag olika sätt med mina elever.

Efter gemensam fortbildning(under senare delen av 90-talet) på Rebbelberga skola med Ulla Öberg som då var verksam på Malmö Lärarhögskola tog jag(vi)steget. Specialläraren fanns med och arbetslaget planerade upp all undervisning tillsammans med läroplanen som stöd. Än idag arbetar Maria och jag tillsammans och har gjort denna resa under ca 12 år. Starten var spännande och lite nervös. Vi var grundliga och vid mötet med föräldrarna var fokus trygghet i hur vi ville undervisa. Det lyckades och vi fick fullt föräldrastöd. Även någon liten stressad elev lugnade vi snabbt genom att de just ”slapp” läroböcker. Deras kunskaper var synliga för oss lärare utan att de för den delen var på en speciell sida i ma-boken. Elevernas kunskaper ökade och vi tyckte oss se ett större engagemang för just matematiken, inte vilken sida man befann sig på. Eleverna fick träna på de nivåer som de behövde men vi höll dem samman. Eleverna visade sig ha bra grunder att stå på när de kom vidare i sin matematik på högre stadier så vi fortsatte på samma sätt. 4 elevkullar undervisade vi på detta sätt och vi förändrade oss efter elevernas behov. Det kändes tryggt och enkelt, var ingen större belastning egentligen, men vi började mer och mer använda oss av ”kopieringsunderlag” och pappersmängden ökade. antagligen beroende på flera olika saker bl a större elevkullar, fler flerspråkiga elever och större nivåskillnader.

För 1,5 år sedan tillsattes en matematikgrupp på Rebbelberga skola som skulle fokusera på att vi behövde få en likhet i matematiktänket. Det var stora skillnader i grupperna och flera olika läromedel användes, samtidigt som vi inte hade något fast läromedel. Jag fick rollen som ansvarig för att gruppens arbete skulle bedrivas mot visionen – gemensam syn på matematiken och förhoppning om en bedömning som var likvärdig och med en tydlig struktur. Arbetet var svårt vi sökte stöd i skolverkets bedömningsstöd och i olika litteraturer men matematiken verkar mer komplex i detta läget än övriga ämnen. jag var tillbaka i mina tankar om att via matriser bygga upp en gemensam syn, det fungerade ju för lärarna som arbetade i svenskan. Vi tog matriser som mitt arbetslag använt under åren och byggde en ny grund som kunde vara oberoende av läromedel men som gav eleverna en tydlig progression i matematikens olika delar. Det räckte inte, vi skulle inte få en likhet på skolan med detta. Något annat behövdes! Sent på våren med ny rektor bakom oss beställdes alla matematikböcker hem som fanns hos vår AV-central. Mycket fanns, en del tittade vi snabbt igenom andra blev grundligare granskade och till sist bad vi ett förlag om en visning. Vi behövde få en grundlig förståelse och kunna fråga om det vi saknade i just detta läromedlet.

Den visningen gav oss alla i gruppen ett aha och vi var nu överens och övertygade! Detta skulle bli bra. Idéen presenterades för rektor, som fattade beslut om att vi kör och testar. åk 1-2 väljer själva om de vill använda elevboken eller bara handledningen men åk 3-5 ska ha lärobok. Inte riktigt just då det jag hade önskat, vi hade en åk 3 och jag var ju motståndare till just lärobok. Det var bara att ge med sig och testa!

Idag lägger jag betydligt mer fokus på hur jag undervisar än att leta upp bra övningar till varje del. Det är en otrolig vinst, det spara tid och jag har nu fått tillbaka mitt undervisningsfokus. Samtidigt handleder jag 3 lärargrupper i matematiklyftet från f-klass till åk 6 och här utmanar jag mig själv. Numera får jag utan problem in matematiklyftets uppgifter i undervisningen och mina elever får tillsammans mycket tid för gemensam reflektion och argumentation. Vi har aldrig pratat så mycket matematik som just nu, vinsterna med detta fick vi se och höra vid en av de aktioner som spelats in. Det jag tidigare hävdat att böckerna hämmar har faktiskt blivit ännu bättre!

En annan fördel är att föräldrarna som idag har flera olika hemspråk kan se vad det är vi tränar oss på just nu och oavsett språk så kan de hjälpa sina barn. En vinst för de flerspråkiga ett stöd för oss lärare och förhoppningsvis en gemensam matematiksyn på skolan. Vårt läromedel finns också digitalt vilket ger eleverna flera träningsmöjligheter, de kan göra om samma sida flera gånger om de önskar, vilket är ett bra stöd för den osäkre eleven eller den som behöver förförståelse.

Utvecklingen måste fortgå och undervisningen är det vi ska utveckla.

Resan skulle kunna berättas grundligare men det får ni läsa i inläggen på mattefroken.se om. Under våren kommer det att reflekteras mer och utvärderas bl a med hjälp av nationella proven. (Jag tänker inte på denna bloggen berätta om vilket läromedel vi valt det får ni gå in på min blogg för att se, här är jag neutral.)
verb matematik

Ulrika Broman
Förstelärare på Rebbelberga skola och matematikutvecklare i Ängelholm.

Annonser

11 thoughts on “Tankar om matematik med och utan lärobok

 1. Jag hoppar också mellan lärobok och inte lärobok, och upplever ofta att vissa elever mår bättre av strukturen som ges i en lärobok. Jag har därför den som grund, men går ofta utanför och tar in nya texter och övningar (detta gäller då engelska). Tack för ditt välskrivna inlägg!

  Liked by 1 person

  • Tack! Håller med dig och har idag en annan syn på undervisningen med lärobok. Däremot gäller det att välja med omsorg vilket jag tycker att vi gjort denna gången det ligger en del jobb bakom valet av läromedel.

   Gilla

 2. Jag har lämnat matematikboken och planerar upp undervisningen utifrån de olika områdena som eleverna ska möta som exempel taluppfattning, algebra osv. Just nu arbetar vi med mätandets princip, omkrets och sedan area. Eleverna får oftast börja med en praktisk uppgift där de utmanas i tanken. Uppgifterna blandas med praktiska övningar, samtal kring olika begrepp och någon kluring. Jag använder mig dock av matematikboken att kopiera upp uppgifter som tillhör området för de elever som är snabba eller vill färdighetsträna. Både jag och eleverna gillar detta arbetssätt. Tack för din fina webbsida där har jag hämtat både en och annan idé.

  Liked by 1 person

  • Tack och vad roligt att du hittat något användbart på min blogg! Har arbetat länge utan lärobok men måste säga att jag ser andra fördelar idag än jag tänkt på innan när vi arbetade utan lärobok. Fortfarande är undervisningen fokuserad på LGR11 och inte läroboken vilket är viktigt att poängtera. Vi väljer och vrakar även i boken och har väldigt många diskussioner.

   Gilla

 3. För mig som förälder är det ett problem att inte ha läroböcker för mitt barn. Det gäller främst i att stödja och hjälpa då han har problem, eftersom ofta ligger det i att konkretisera det som är svårt och om det inte finns en lärobok att ta stöd ifrån så är det omöjligt för mig att veta vad han ska kunna. Då räcker inte kopior och lösa blad speciellt långt.

  Liked by 1 person

  • Tack för din kommentar, så viktig i detta! Precis detta är en av de anledningar som jag idag tycker är positivt med lärobok. Föräldrar kan, om de vill, hjälpa sina barn både genom att ha koll framåt men även på det område som man just nu arbetar med. Detta oavsett språk då mycket i en matematiklärobok kan förstås av alla oavsett hemspråk. Som du själv skriver kan inte lösa papper ersätta. Engagerade föräldrar vill vi ha fler av även om det finns en hel del. 🙂

   Liked by 1 person

 4. Intressant att läsa! Inte många skolor gör en sån grundlig genomgång av läromedel. Där för skulle jag vilja veta vilket läromedel ni till slut valde!

  Liked by 1 person

 5. Oj vad jag känner igen mig i detta! Jag och en kollega går igenom precis samma process, att undervisa utan lärobok. Har nu hamnar i läget där det är tröttsamt att kopiera färdighetsträning i den mängd som behövs och sneglar på läroböcker igen… Jag läste någonstans för några år sedan någon som menade att man inte kan undervisa med läroböcker förrän man kan undervisa utan…Och nu tar jag mig an läromedel med en helt annan medvetenhet så resan har varit (och är) väldigt nyttig!

  Liked by 1 person

  • Intressant! Ligger nog en del i det du skriver för även om vi har en lärobok så är vi trygga i matematikundervisningen utan och då är vi också mer medvetna om de viktiga stegen som behövs. Det skulle kunna bli en lång utläggning, men det funderar jag vidare på och kanske kommer det ett nytt inlägg om detta i min blogg.

   Gilla

 6. Ping: Kollegialt lärande i sociala medier | Förstelärare i Hallsberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s