Så får du studiero

Att som vuxen börja studera kan vara ganska svårt. Extra klurigt är det om du redan har fullt upp i vardagen med arbete, familj och fritidsintressen. För att du ska kunna koncentrera dig på dina studier behöver du ha tillgång till lugn och ro emellanåt. Det kan vara svårt om det finns barn och vardagssysslor som behöver tas om hand, men det finns faktiskt smidiga och praktiska knep som du kan använda dig av.

Att vilja byta karriär eller vidareutbilda sig mitt i vuxenlivet är inte ovanligt. Det finns dessutom mängder med olika utbildningar och kurser som du kan ta för att ta dig vidare eller arbeta med det du alltid har drömt om. För att du ska kunna klara av utbildningen och få bra slutbetyg är arbetsron väldigt viktig. Här nedan listar vi därför våra bästa studiero-tips. Kom ihåg att det viktigaste är att du avsätter tid för studierna och att du verkligen använder den tiden till max.

Bästa knepen för bättre studiero

1. Avsätt tid

Det kan låta som en självklarhet, men att avsätta tid för studierna gör det faktiskt mycket enklare och mer effektivt. Att försöka studera under tiden som du bollar med tvätt och matlagning är sällan en bra idé, eftersom du inte kommer kunna koncentrera dig ordentligt på någon av uppgifterna.

2. Överväg att studera utanför hemmet

Visst är det skönt att kunna studera hemma, men det är inte alltid hemmet är den bästa platsen för lugn och ro. Här kan det istället vara en god idé att välja en plats som är avskiljd från familj och vardagssysslor. Ett bra exempel är att vända sig till Workaround som erbjuder lediga kontorsplatser runt om i Sverige. Här kan du hyra ett privat kontorsrum när du behöver.

3. Ta hjälp av personer utifrån

Detta gäller främst den som har barn som kräver mycket uppmärksamhet hela tiden. Här kan du t.ex. ta hjälp från en familjemedlem eller en barnvakt som kan komma några gånger i veckan när du behöver studera. På så sätt kan du slå två flugor i en smäll. Du ser till att avsätta tid enligt schema och får hjälp med att passa barnen under tiden.

4. Stäng av distraktioner

Det är inte alla som kan hålla koncentrationen på studierna när tv:n är på i bakgrunden eller när mobilen ligger och lockar med sociala medier och sms. Därför kan det vara en god idé att du ser till att stänga av eller ta bort alla saker som kan distrahera dig. Oftast känner man sig själv väldigt bra. Vet du med dig att du kollar Instagram med jämna mellanrum är det bättre att stänga av mobilen under den avsatta studietiden.

5. Få din vardagliga motion

Motion främjar hälsan på många olika sätt. Om du rör dig och får din dagliga motion kommer du inte bara att må bättre och känna dig piggare och friskare, utan din koncentrationsnivå kommer också att öka. Det räcker gott och väl med en promenad under dagen, ett yogapass eller några minuter på löpbandet. Stressnivåerna sjunker och det blir lättare att studera.