Passa in eller sticka ut

Högstadiet är för många en förvirrad och jobbig tid. Mellan åldrarna 13-16 så händer mycket i kroppen och samtidigt som eleven ska fokusera på studierna för att klara av att få sin gymnasiebehörighet så blir även de sociala interaktionerna mer krävande. Många högstadieskolor betyder för många en flytt till en ny skola och en ny klass. Att hitta sin plats i en grupp igen och lära känna nya klasskamrater är väldigt svårt även utan nya tonårshormoner som ger finnar och känsloutbrott.

Under högstadiet fyller många elever 15 år och det innebär bland annat att man får ta moppekort och blir “byxmyndig”. Detta innebär att det finns fler faktorer som spelar in i om en person är “cool” eller inte. Många känner en press att ha sex för att passa in, samt att köra moped eller mopedbil.

Högstadiet handlar väldigt mycket om att passa in eller sticka ut. Vissa får en bra högstadietid genom att just sticka ut, medans andra ser det som det värsta som kunde hända och vill bara passa in. När SVT frågade sina tittare vad de tyckte om sin högstadietid var det för många en period av tonårsångest och även om de inte personligen blev utsatta så minns de många tråkiga händelser från sin tid.