Är skolresor alltid positivt?

En sak som man kan glädjas inför eller fasa för, är klassresan. Elever kan antingen tycka att det är roligt att vara ute och campa, sova över, flyga och upptäcka nya saker. Andra elever tycker inte alls att det är lika roligt. Det kan till exempel handla om att man inte känner sig riktigt trygg med alla i klassen. I vissa fall är det också så att man helt enkelt inte gillar att sova på andra platser. Det finns också en del andra saker att reflektera över när det gäller skolresor.

Pengafrågan kan vara ett bekymmer

Ibland kan det vara lite svårt att få ihop pengar till skolresan. Genom saljdirekt.se kan klassen sälja flera olika saker för att få in lite extra pengar. Det finns bland annat parmesanost, kryddor, saffran och grillsåser att välja mellan. Klassen kan också sälja kläder, toalettpapper, kakor eller hembakat. Gemensamt för alla de här sakerna är att det krävs en del arbete från elevernas sida. Det innebär också ett stort ansvar när eleverna ska gå runt med pengar, varor och annat. Att låta barnen gå och knacka på hos främmande kan också vara lite nervöst för föräldrarna. För barn som vet att föräldrarna inte har så mycket pengar, eller där barnet från början får veta att det inte kan följa med på skolresan av ekonomiska skäl, kan barnet bli väldigt oroligt.

Sova borta

En annan sak som kan göra att man inte vill följa med på en skolresa är att man får sova borta. Vissa barn vill eller kan inte sova borta, speciellt inte tillsammans med personer som de egentligen inte känner. Många barn har inte heller sovit utan sina föräldrar när det är dags för skolresa. Rör det sig däremot om en skolresa som bara är över dagen slipper man de problemen.

Inte alltid populärt att dela rum

Ibland är det inte att sova borta som gör att elever drar sig för att följa med på skolresa. Ibland är det helt enkelt så att man inte vill sova tillsammans med andra. Att umgås ett par timmar på dagen är inte alls samma sak som att sova i samma stuga eller i samma rum. För att spara pengar är det ofta inte möjligt att låta eleverna få egna rum.

Positiva saker med en klassresa eller skolresa

Så länge eleverna kommer bra överens och trivs i varandras sällskap kan en klassresa gör att banden mellan barnen stärks. Dessutom får de chansen att uppleva många saker tillsammans. En annan fördel är att eleverna kan få chansen att se nya saker utan att behöva betala särskilt mycket för resan. För de elever som ser fram emot skolresan kan tankarna på den också vara något som sporrar till att satsa lite extra i skolan.